У НБУ пояснили, як підвищення облікової ставки впливає на прибутковість депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ пояснили, як підвищення облікової ставки впливає на прибутковість депозитів

Кредит&Депозит
3919
Підвищення облікової ставки до 18% не мало істотного впливу на вартість депозитів.
Про це повідомив у Facebook голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
“Цикл посилення монетарної політики, який був розпочатий Нацбанком у жовтні 2017 року і вже складається з п’яти етапів підвищення облікової ставки (з 12,5% до 18%), не мав істотного впливу на вартість ресурсів для банків. Ставки за гривневими депозитами припинили зменшуватися з вересня 2017 року і перебувають на рівні 14%”, — зазначив Данилишин.
Як додав він, вартість гривневих депозитів практично не диверсифікується в залежності від строку (ринок сегментований на депозити до 3-х місяців і депозити на інший термін).
При цьому, за словами Данилишина, ознакою неналежного функціонування цього сегменту ринку банківських послуг також є те, що з початку року ставки за 6-місячними депозитами вдвічі перевищували ставки за 12-місячними депозитами.
“Причинами такої ситуації може бути неможливість дострокового вилучення строкових депозитів (норма діє з червня 2016 року) в умовах низького рівня довіри населення до банківської системи”, — додав голова Ради НБУ.
Він також уточнив, що через низькі темпи відновлення корпоративного кредитування попит банків на валютне фондування залишався низьким.
Процентні ставки за валютними депозитами досі перебувають на історичних мінімумах і коливаються в межах 2,8% −3,3% річних за 6-12 місячними депозитами відповідно.
До речі, завдяки програмі «Бонус до депозиту» від Finance.ua у наших читачів є можливість отримувати відчутну надбавку до процентних ставок. Причому бонуси до ставок можливо отримати як за депозитами в гривнях, так і в доларах США і навіть евро.

Дізнатися більше про підвищені процентні ставки 💵

За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас