Гройсман має намір підвищити енергонезалежність країни за рахунок пріоритету українського вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман має намір підвищити енергонезалежність країни за рахунок пріоритету українського вугілля

Енергетика
205
Кабінет міністрів України планує ввести в дію пріоритетне спалювання українського вугілля газової марки на теплоелектростанціях, що дасть можливість знизити споживання імпортного антрациту і посилить енергетичну незалежність країни.
Про це йдеться в розпорядженні уряду. Проект розпорядження Кабміну розробило Міністерство енергетики.
У пояснювальній записці до документа зазначено, що через окупацію Донбасу виник дефіцит енергетичного вугілля на рівні 5 млн тонн на рік. Це змусило країну закуповувати дорожче імпортне вугілля.
За даними Міненерго, в Україну було завезено 1,4 млн тонн вугілля марок А (антрацит) і Т (пісне) з ПАР і США на загальну суму 3,7 млрд грн, що майже дорівнює рівню держпідтримки шахт в останні два роки – 2,9 млрд грн.
Міненерго зазначає, що пріоритетне спалювання вугілля вітчизняних шахт допоможе Україні заощадити 900 млн грн, сприятиме зниженню залежності від Росії (на яку припадає 80% імпорту) і зміцненню національної валюти через зниження обсягів виведення валюти з країни.
Зараз проект розпорядження уряду перебуває на узгодженні членів уряду і передбачає також наказ ДП «Енергоринок» розробити заданий графік навантаження з урахуванням пріоритетності роботи блоків ТЕС на українському вугіллі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас