Як безкоштовно переказати гроші з Польщі в Україну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як безкоштовно переказати гроші з Польщі в Україну?

Особисті фінанси
1798
За різними оцінками, в Польщі наразі працює від 2 до 3 млн українців. Серед найпоширеніших способів транзиту грошей в Україну – перевезення грошей готівкою. Проте на ринку існують спеціальні пропозиції банків, які дозволяють зробити переказ безкоштовно, що дозволить позбавитися ризику втрати грошей в дорозі та робить процес транзакцій максимально комфортним.
За оцінками Національного банку Польщі у 2017 році перекази з Польщі за офіційними та неофіційними каналами склали 3,12 млрд дол. США. Часто українці їдуть до Польщі для навчання та отримання роботи із більш високою зарплатнею, аніж в Україні. У Варшаві 50% студентів поєднують працю і навчання, тоді як, наприклад в Любліні це близько 20%. Також, в залежності від регіону, від 43% до 68% українських мігрантів можуть розраховувати на додаткові пільги від роботодавця, такі як безкоштовне житло, харчування, доїзд до місця праці, оформлення документів, що дає змогу заощадити частину доходу. Відповідно до опитування, що було проведено Національним Банком Польщі за участю Центру дослідження міграції, близько 50% українських заробітчан переказують гроші в Україну – невеликими сумами в середньому 1000-1700 PLN найчастіше раз у 2-3 місяці (близько 40% опитаних) або ж щомісяця (20% опитаних).
Більшість звикли переказувати гроші особисто (близько 60% опитаних), ризикуючи при цьому безпекою коштів в дорозі, частина (15%) переказує готівку через системи переказів – WestermUnion і MoneyGram. Міжнародні системи переказів є одними із найдорожчих – комісія складає близько 5% для суми 1000 PLN при переказі через відділення.
Лише 7-18% (в залежності від регіону) українців є активними користувачами банківських послуг серед українських заробітчан. Низький рівень користування банківськими інструментами переказів пов’язаний із відсутністю поінформованості громадян про те, що на ринку Польщі існує багато доступних пропозицій з боку польських банків у партнерстві з українськими фінустановами. Банки пропонують не лише вигідні умови та спрощені процедури відкриття рахунків, а також спілкуються з клієнтами їхньою рідною мовою на відділеннях, через україномовну інфолінію в інтернет-банкінгу. Так, наприклад, польський GetinBank обслуговує українською мовою вже понад 25 відділень. Клієнти-українці можуть також розраховувати на дистанційне оформлення рахунку та доставлення карти кур’єром (Bank BGŻ BNP Paribas, Bank Millennium, Bank Zachodni WBK та інші).
В середньому переказ до України коштує від 10 до 30 PLN, але кілька банків пропонують спеціальні умови. Наприклад, перший переказ SWIFT кожного місяця безкоштовний в CreditAgricole (потім діє комісія 0,25% мін.40 PLN макс. 250 PLN), BankPekaо пропонує безкоштовні перекази в EUR, USD, а в GetinBank можна безкоштовно переказати кошти в український Ідея Банк. Проте, клієнтам слід враховувати й додаткові комісії, які сплачує отримувач коштів в українському банку. Спільна пропозиція GetinBank та Ідея Банку (Україна) найбільш вигідна в цьому плані, оскільки розроблена комплексно – з врахуванням потреб клієнтів з двох боків кордону. Відсутня комісія за конвертацію валюти, відсутня прихована курсова різниця і кошти конвертуються по вигідному міжбанківському курсу. Отримувач нічого не платить при розрахунках картою, а якщо планує зняти готівку, то заплатить всього 1% комісії. Додатково кошти зарахуються на наступний робочий день, на відміну від звичайних SWIFT-переказів, де процедура триває від 2 до 5 днів. Найзручніший варіант для заробітчан – отримувати зарплату на рахунок в польському банку, переказувати частину родичам онлайн через Інтернет-банкінг, і при потребі безкоштовно знімати готівку у всіх банкоматах Польщі.
Ринкові пропозиції для цього сегменту будуть і надалі розвиватися, що надасть можливість клієнтам користуватися найвигіднішими пропозиціями: швидшими та дешевшими переказами, зручним онлайн-сервісом, якісним обслуговуванням та додатковими бонусами. Проте основним фактором залучення заробітчан до обслуговування в банках залишається рівень фінансової грамотності. Перед фінансовими установами стоїть неабиякий виклик: навчити клієнтів користуватися зручними і безпечними онлайн-сервісами та пояснити всі їхні переваги.
Отримати більш детальну інформацію можна завітавши у найближче відділення банку або ознайомившись на сайті www.ideabank.ua.
За матеріалами:
Ідея Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас