Угорщина може стати кінцевим пунктом полегшеної версії газопроводу "Південний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина може стати кінцевим пунктом полегшеної версії газопроводу "Південний потік"

Енергетика
380
Оператори магістральних мереж Сербії, Угорщини та Болгарії зробили помітні кроки, щоб продовжити “Турецький потік” для доставки російського газу на Балкани.
Це рішення стало відомим на ринку як South Stream Lite – полегшена версія “Південного потоку”. “Газпром” хотів продовжити трубопровідну систему до хаба Баумгартен в Австрії, проте на відрізку між Угорщиною і Австрією проект застопорився. Як заявило Interfax Natural Gas Daily джерело, близьке до італійської компанії Saipem, South Stream Lite має всі шанси стати сполучною ланкою між “Турецьким потоком” і Європою.
“Турецький потік” – проект безтранзитного експортного газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море і далі до кордону Туреччини з суміжними країнами. Перша нитка газопроводу призначена для турецького ринку, друга – для газопостачання країн Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної нитки – 15,75 млрд куб. м газу на рік.
Існує кілька варіантів продовження другої нитки “Турецького потоку”, при цьому South Stream Lite з них просунувся далі від усіх. Всі інші, включаючи “Посейдон” і другу нитку Трансадріатичного газопроводу (TAP), поки істотно відстають.
Заковика в тому, що нові правила будівництва трубопроводів в ЄС, введені в 2017 році, дозволяють реалізувати такі проекти тільки операторам (TSO), які пройшли сертифікацію відповідно до директив ЄС 2009 року щодо ринків газу та електроенергії. Тобто “Газпрому” доведеться покладатися на місцеві компанії-TSO, які будуватимуть сегмент нового трубопроводу на території окремих європейських країн.
Болгарія на початку серпня завершила будівництво 20-кілометрового відрізка Трансбалканського трубопроводу, щоб згодом підключити свою газотранспортну систему до другої нитки “Турецького потоку”. Можливості прокачування газу зросли на 1,7 млрд кубометрів на рік – до приблизно 16 млрд кубометрів, стверджують в компанії Bulgartransgaz.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас