Гривня у вересні може продовжити повільну девальвацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня у вересні може продовжити повільну девальвацію

Особисті фінанси
67
Гривня у вересні може продовжити повільну девальвацію, вважають банкіри, яких опитало агентство “Інтерфакс-Україна”.
Як зазначив голова правління РВС Банку Владислав Кравець, основними факторами, що надавали найбільш суттєвий тиск на курс гривні в серпні, були вивід дивідендів, відшкодування ПДВ, вихід нерезидентів з ОВДП, збільшення довгої валютної позиції банками. “Наразф ці чинники себе вичерпали. У вересні підтримку курсу гривні надаватимуть надходження валюти від експортерів сектора АПК, а також можливе відновлення співпраці України з МВФ. У вересні гривня перебуватиме в коридорі 28-29 грн/$1”, – вважає банкір .
Голова правління банку “Глобус” Сергій Мамедов вважає, що найближчими днями збережеться тенденція зниження курсу гривні. “Можливий рівень гривня/долар до кінця тижня – 28,20 грн/$1”, – сказав він.
При цьому банкір додав, що у Національного банку України (НБУ) є багато ефективних інструментів, що впливають на курс, основний з яких – облікова ставка, яка визначає вартість гривні на ринку. “Думаю, вже на найближчому засіданні правління НБУ з питань монетарної політики, яке відбудеться 6 вересня, буде ухвалено рішення про нове збільшення облікової ставки. Це рішення однозначно змінить тенденцію, можливо, курс гривні навіть зміцниться”, – сказав С. Мамедов.
За оцінкою директора казначейства банку “Кредит Дніпро” Олега Курінного, за відсутності економічних і політичних шоків курс гривні у вересні перебуватиме в діапазоні 27,5-28,5 грн/$1.
“Нацбанк змушений реагувати на пікові дисбаланси попиту та пропозиції: за чотири тижні серпня чистий продаж валюти регулятором на міжбанку за допомогою аукціонів та інтервенцій за найкращим курсом у системі Matching становить понад $500 млн – місячний рекорд із початку року. Водночас регулятор неодноразово наголошував, що в режимі гнучкого курсоутворення курсова динаміка визначається об’єктивними ринковими трендами, і його завданням є не утримання курсу на певному рівні за всяку ціну, а згладжування значних ситуативних коливань”, – сказав він.
За оцінкою О.Курінного, подальша курсова динаміка визначатиметься ринковими трендами: даними із урожаю, ціновою кон’юнктурою на продукцію українського експорту та грошовим потоком від нього, перспективами співпраці з МВФ, а також глибиною девальваційних настроїв бізнесу та населення.
Серед основних причин девальвації гривні в серпні О.Курінний назвав випереджаюче зростання цін на енергоносії порівняно з цінами на товари українського експорту, зокрема, продукції гірничо-металургійного комплексу й АПК, що зумовило зростання дефіциту торговельного балансу; девальвацію національних валют Туреччини та РФ (питома вага українського експорту в ці країни перевищує 20%), зменшення апетитів інвесторів до ринків, що розвиваються в результаті посилення монетарної політики ФРС США; традиційно високий попит на валюту з боку енергоімпортерів і рітейлерів, що посилюється на початку місяця за рахунок періоду виведення дивідендів нерезидентами, а наприкінці – підвищенням рівня гривневої ліквідності за рахунок відшкодування ПДВ.
Як зазначив головний економіст Альфа-Банку (Україна) й Укрсоцбанку Олексій Блінов, загалом ринок продовжує працювати в жорстких монетарних умовах: у серпні гривнева ліквідність банківської системи значно скоротилася в зв’язку зі стерилізувальними інтервенціями НБУ та мобілізацією квартальних податкових платежів до державного бюджету. За його оцінкою, цей фактор задає визначальну підтримку українській національній валюті.
“Невелика хвиля девальваційного тиску на гривню, яка спостерігається цього тижня, пов’язана з активізацією державних витрат, включаючи великі обсяги відшкодування ПДВ, що традиційно припадають на кінець місяця. Так, 23 серпня було відшкодовано ПДВ на 2,9 млрд грн, 28 серпня – ще на 2,4 млрд грн”, – додав він.
За оцінкою О.Блінова, динаміка обмінного курсу гривні найближчим часом визначатиметься активністю держави із здійснення бюджетних витрат.
“Якщо фіскальна політика помітно пом’якшиться, то дуже ймовірні нові епізоди сильного тиску на обмінний курс. Цей фактор відіграватиме дуже велику роль, щонайменше, до кінця 2018 року. Визначальним фактором для валютного ринку буде успішність переговорів з місією МВФ у вересні, оскільки центральним предметом стурбованості є здатність України рефінансувати виплати за зовнішнім державним боргом у 2018-2019 рр. без подальшого зниження золотовалютних резервів. Приватне розміщення держборгу, яке днями здійснило Міністерство фінансів, не знімає цю стурбованість через його короткостроковий характер”, – додав він.
Скарбник банку “Форвард” Наталя Шишацька також прогнозує подальше плавне зниження курсу гривні.
“Зниження курсу гривні зумовлене активізацією імпортерів на міжбанківському валютному ринку та психологічними очікуваннями учасників ринку сезонного осіннього ослаблення курсу нацвалюти. НБУ постійно присутній на ринку, згладжуючи спекулятивні коливання курсу, продаючи іноземну валюту через аукціони та інші інструменти, тим самим стримуючи різке зниження вартості гривні. Ми очікуємо подальшого плавного зниження курсу, який може бути відкоректовано в бік зміцнення на початку вересня, коли почнуть заходити експортні надходження”, – сказала вона.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас