ЄС створює систему платежів, від якої може виграти Росія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС створює систему платежів, від якої може виграти Росія

Світ
868
Країни Європи хочуть створити систему платежів, яка дозволить обходити санкції США проти Ірану, але також вона може бути використана і для того, щоб обійти санкції проти Росії.
Про це пише Bloomberg.
Проект ініціювали Німеччина і Франція, також в ньому бере участь Велика Британія.
“Ми працюємо над незалежним європейською або франко-німецьким фінансовим інструментом, який дозволить нам уникнути положення жертв супутнього збитку від екстериторіальних санкцій США”, – заявив вчора міністр фінансів Франції Бруно ле Мер.
Він додав, що зараз таких інструментів немає.
Німецький міністр закордонних справ Хайко Маас у свою чергу підтвердив точку зору французького колеги, наголосивши, що насамперед йдеться про торгівлю з Іраном, але санкції проти Росії, Туреччини та Китаю також шкодять європейській економіці. Про деталі проекту не повідомляється, проте відомо, що в ньому можуть взяти участь центробанки європейських країн.
Санкції США формально можуть стосуватися тільки американських громадян і компаній, але якщо хтось намагається обходити обмеження, то на громадян будь-якої третьої країни можуть бути накладені вторинні санкції, які забороняють будь-яку діяльність спільно з США, наприклад, доларові платежі. Поки що охочіх втратити такий інструмент не було, як і не було прецедентів накладення таких санкцій.
Якщо європейські країни створять цю систему платежів, то Росія зможе обходити санкції США і це дозволить європейцям уникнути ситуацій, коли вони змушені лобіювати зняття санкцій з російських компаній, як було у випадку з “Русалом” і, наприклад, з “Північним потоком-2”, за підтримку якого постійно доводиться виправдовуватися тій же Ангелі Меркель.
Коли США наклали санкції на “Русал”, то ЄС залишився без головного постачальника алюмінію і був змушений просити американців продовжити “Русалу” строки розрахунку з контагентами, а потім взагалі переконав США зняти санкції з російської компанії.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас