НБУ дозволили подати позов проти Коломойського у справі Приватбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ дозволили подати позов проти Коломойського у справі Приватбанку

Фондовий ринок
502
Дніпропетровський апеляційний госпсуд, розглянувши скаргу Національного банку України (НБУ), вніс зміни в мотивувальну частину постанови Госпсуду Дніпропетровської області, яким Нацбанку було відмовлено у відкритті провадження за позовом до Ігоря Коломойського як поручителя Приватбанку про стягнення заборгованості з рефінансування в розмірі 1,29 млрд грн.
Так, суд першої інстанції відмовився відкривати провадження у справі на підставі того, що Коломойський в жовтні 2017 року продав дві квартири в Дніпрі та проживає в Женеві в Швейцарії. Госпсуд Дніпропетровської області роз’яснив НБУ про необхідність звернення з позовом до суду за місцем проживання екс-співвласника Приватбанку.
Натомість Дніпропетровський апеляційний госпсуд дійшов висновку, що позовна заява НБУ не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, а підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства.
Крім того, суд апеляційної інстанції погодився з доводами НБУ, що суд першої інстанції безпідставно прийняв до уваги та дослідив надані представником Коломойського документи, чим порушив встановлений Господарським процесуальним кодексом України порядок вирішення судом питання про відкриття провадження у справі та дослідження доказів.
“Оскільки місцевий господарський суд дійшов вірного висновку про необхідність відмовити позивачу у відкритті провадження у справі, однак неправильно застосував норми Господарського процесуального кодексу України, ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 22.06.2018 у справі №904/2530/18 слід змінити у викладенні її мотивувальної частини”, – йдеться в постанові апеляційного госпсуду.
НБУ також оскаржує в Дніпропетровському апеляційному господарському суді ще три постанови Господарського суду Дніпропетровської області, винесені в червні поточного року, якими Нацбанку було відмовлено у відкритті провадження ще в трьох справах до Коломойського як поручителя Приватбанку з рефінансування про стягнення заборгованості в розмірі відповідно ще 1,8 млрд грн, 1,27 млрд грн і 503 млн грн (тобто сукупний обсяг вимог НБУ за чотирма позовами – 5 млрд грн).
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас