Монету із зображенням Джорджа Вашингтона продали на аукціоні за $1,7 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монету із зображенням Джорджа Вашингтона продали на аукціоні за $1,7 млн

Світ
763
Унікальна золота монета XVIII століття із зображенням першого президента США Джорджа Вашингтона (1732-1799) була продана на аукціоні у Філадельфії (штат Пенсільванія) за $1,7 млн.
«Експерти в галузі нумізматики сходяться на думці, що це одна з найбільш важливих монет в американській історії», — зазначив Джим Халперін, засновник аукціонного дому Heritage Auctions, що виставив монету на торги.
За словами представника аукціонного дому, золота монета була викарбувана в 1792 році як зразок. Вона не мала номіналу і ніколи не перебувала в обігу, однак отримала назву «золотий долар». Як стверджують фахівці, після виготовлення вона була подарована першому президенту США. «Нумізмати-дослідники повсюдно вважають, що майже напевно ця монета належала особисто Джорджу Вашингтону», — зазначив Халперін.
На одному боці унікальної золотої монети зображений профіль Вашингтона, який був президентом з 1789 по 1797 рік, на іншому — білоголовий орлан, що є геральдичним символом США. Глава держави не схвалив зразок, вважаючи своє зображення на монеті «занадто монархічним» символом.
Таким чином, на перших монетах зразка 1793 року, які чеканилися зі срібла або міді, на аверсі вирішили вибити образ давньоримської богині Лібертас, яка була уособленням свободи. Приблизно 100 років тому скульптура, що зображує цю богиню, буде споруджена в Нью-Йоркській бухті і стане відома у всьому світі як Статуя Свободи.
Золота монета із зображенням Вашингтона понад 70 років перебувала у власності американського нумізмата Еріка Ньюмана. Після смерті Ньюмана в 2017 році його колекцію почали розпродавати. Монету, про яку йде мова, колекціонер придбав у 1942 році.
Представники аукціонного дому повідомили, що всі виручені кошти від продажу унікальної золотої монети будуть спрямовані на благодійність.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас