ЄЦБ побоюється ризиків для банків єврозони в зв'язку з ослабленням турецької ліри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ побоюється ризиків для банків єврозони в зв'язку з ослабленням турецької ліри

Валюта
445
Європейський центральний банк (ЄЦБ) стурбований схильністю деяких великих банків єврозони до ризиків, пов’язаних з ситуацією в Туреччині в умовах ослаблення турецької ліри до рекордного мінімуму.
З початку 2018 року ліра втратила понад 38% вартості відносно долара США, в п’ятницю падіння її курсу становило 13,5%.
Єдиний наглядовий механізм (Single Supervisory Mechanism, SSM) – підрозділ ЄЦБ, створений для контролю операцій найбільших банків регіону, в останні кілька місяців більш пильно стежить за зв’язками фінкомпаній єврозони з Туреччиною, пише газета Financial Times.
Серед банків, найбільш схильних до пов’язаних з Туреччиною ризиків, регулятор зазначає іспанський BBVA, італійський UniCredit і французький BNP Paribas, що мають великі операції в цій країні, зазначають джерела газети.
За їхніми словами, SSM поки що не вважає ситуацію критичною. Регулятор побоюється, що турецькі позичальники не хеджували ризики різкого ослаблення ліри і можуть почати оголошувати про дефолт за кредитами в іноземній валюті, на частку яких припадає близько 40% активів банківського сектору Туреччини.
Ослаблення ліри також ставить під загрозу місцеві банки, враховуючи істотний масштаб їх позик в іноземній валюті, відзначають експерти.
У п’ятницю міністр фінансів Туреччини Берат Албайрак представить “нову економічну модель” розвитку країни. Напередодні Мінфін дав зрозуміти, що він позначить заходи, які планується вжити для скорочення державного боргу, бюджетного дефіциту і великого дефіциту рахунку поточних операцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас