Підраховано, скільки американського СПГ придбала Європа за 2016-2017 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підраховано, скільки американського СПГ придбала Європа за 2016-2017 рр.

Енергетика
595
Країни ЄС в 2016-2017 роках закупили в цілому 2,8 млрд куб. м американського СПГ, частка європейських закупівель в американському експорті газу вже перевищує 10%, повідомила Європейська комісія.
“З першої поставки в квітні 2016 року імпорт з США до ЄС скрапленого природного газу досяг в цілому 2,8 млрд куб. м. Якщо у 2016 році на Європу припало 5% американського експорту СПГ, то в 2017 – більш ніж 10%”, – заявила на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄК Міна Андрєєва.
У комюніке Єврокомісії нагадується, що у спільній заяві від 25 липня цього року голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і президент США Дональд Трамп домовилися “зміцнити стратегічне співробітництво ЄС-США у сфері енергетики”.
“Європейський союз готовий сприяти збільшенню імпорту скрапленого природного газу із США, та це вже так, як ми заявляємо. Зростання експорту скрапленого природного газу США, якщо він буде конкурентоспроможним, може грати велику і стратегічну роль у постачанні газу до ЄС”, – наводяться в прес-релізі ЄК слова Ж.-К. Юнкера, який закликав також до усунення обмежень в торгівлі газом.
Член Єврокомісії з енергетики Мігель Аріас Каньєте назвав таку диверсифікацію газопостачання “важливим елементом забезпечення безпеки поставок газу в ЄС”.
“Тому слід вітати збільшення імпорту скрапленого природного газу із США. Це відбувається в той час, коли видобуток природного газу в країнах ЄС скорочується швидше, ніж передбачалося, і відбувається прискорена поетапна відмова від використання в ЄС електростанцій, що працюють на вугіллі”, – заявив єврокомісар.
В повідомленні ЄК наводяться цифри, згідно з якими “ЄС спільно фінансує або зобов’язується спільно фінансувати проекти інфраструктури СПГ на суму понад 638 млн євро”. В доповнення до існуючих 150 млрд куб. м резервних потужностей ЄС підтримує 14 проектів з інфраструктури прийому скрапленого природного газу, що до 2021 року збільшить ці потужності ще на 15 млрд куб. м, і буде “сприяти збільшенню імпорту скрапленого природного газу із США при коректних ринкових умовах і конкурентоспроможних цінах”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас