На Харківщині у псевдокооперативів забрали землю на 127 мільйонів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Харківщині у псевдокооперативів забрали землю на 127 мільйонів

Кримінал
299
Прокуратура Харківщини з початку року повернула землю, безкоштовно виділену фіктивним житлово-будівельним кооперативам, загальною вартістю в 127 млн грн.
Про це сказав на брифінгу в.о. прокурора Харківської області Артем Степанов, повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.
“Цьогоріч судами задоволено 2 позови про визнання незаконним та скасування рішень про надання у власність ОК ЖБК земельних ділянок загальною площею 4,3 га вартістю понад 39 млн грн… Упродовж поточного року виконано 3 рішення господарського суду Харківської області зазначеної категорії на загальну суму понад 127 млн грн”, – йдеться у повідомленні.
Як зазначили в прокуратурі, на цей час у провадженні судів різних інстанцій перебувають ще три справи щодо визнання незаконними та скасування рішень про надання у власність ОК ЖБК земельних ділянок.
“Незважаючи на те, що і організатори схеми, і виконавці постійно заявляють про законність безкоштовної передачі у власність землі за цим механізмом, нам вдалося досягти головного. На початку роботи цієї схеми земля передавалася у власність десяткам псевдоЖБК щороку. Минулого року – лише кільком, а цього – поки що жодному”, – підкреслив Степанов.
У прокуратурі роз’яснили також, що згідно з чинним законодавством для поліпшення житлових умов мешканців міста місцева рада має право безплатно виділяти під забудову земельні ділянки житлово-будівельним кооперативам (“ЖБК”). Для створення “ЖБК” потрібно дотриматися низки умов.
Зокрема, кількість членів об’єднання (не менше 5 осіб), обов’язковий облік (так звана квартирна черга), його члени повинні постійно проживати у населеному пункті, де буде зводитися житло та інше. Організації ж, які мають абревіатуру “ЖБК” тільки в назві, фактично не є житлово-будівельними кооперативами і не мають законних підстав на безплатне отримання землі.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас