У НБУ повідомили, в якому випадку продовжать підвищення облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ повідомили, в якому випадку продовжать підвищення облікової ставки

Кредит&Депозит
797
Монетарний комітет Національного банку вважає, що Національний банк продовжить підвищення облікової ставки для зниження інфляції в разі появи нових ризиків.
Про це йдеться в дискусії комітету з монетарної політики про рівень облікової ставки.
“У разі подальшого зростання ймовірності реалізації зазначених ризиків або появи нових ризиків для зниження інфляції і для макрофінансової стабільності Національний банк може продовжити підвищення облікової ставки до рівня, необхідного для повернення інфляції до встановлених цілей в середньостроковій перспективі”, – зазначено в документі.
Разом з тим наголошується, що позиція членів комітету щодо розміру підвищення облікової ставки не була одностайною.
П’ять членів комітету поділяли думку про доцільність підвищення облікової ставки до 18,0%. Вони заявили, що таке підвищення облікової ставки буде досить істотним для нівелювання факторів інфляційного тиску і повернення інфляції в межі цільового діапазону в 2019 році. Три члени комітету виступили за підвищення облікової ставки на 50 п.п. до 17,5%.
На їхню думку, більш помірне підвищення буде достатнім, оскільки трансмісія попередніх монетарних рішень через фінансову систему ще триває.
Крім того, на думку одного з членів комітету, в разі подальшого посилення інфляційних ризиків Національний банк матиме достатньо часу, щоб зреагувати за допомогою облікової ставки у вересні.
Зазначається, що один член КМП висловився на користь незмінної облікової ставки.
В якості аргументів щодо незмінності облікової ставки було відзначено, що інфляційний тренд поки спадний, а основні інфляційні чинники другої половини 2018 року, зокрема підвищення адміністративно регульованих цін і тарифів, лежать за межами впливу монетарної політики.

Довідка Finance.ua

  • 12 липня Національний банк підвищив облікову ставку на 0,5 п.п. до 17,5%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас