RwS bank почав встановлювати перші готівкові валютообмінні апарати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RwS bank почав встановлювати перші готівкові валютообмінні апарати

Особисті фінанси
85
Українські банки почали встановлювати перші валютообмінні апарати. Два перших з’явилися в будівлі аеропорту «Бориспіль» під брендом RwS bank. Як вдалося з’ясувати UBR.ua, фінустанова не володіє агрегатами, вони знаходяться у нього в оренді і обслуговують сторонньою компанією.
Техніка працює тільки в готівковій формі. Отвіру для банківської карти немає, тільки для готівки: можна внести гривню або іншу валюту і обміняти на потрібну валюту. Покрокова інструкція користування апаратом приклеєна на приладовій панелі. Він працює з трьома валютами: гривня, долар, євро.
«Апарати працюють в аеропорту близько трьох місяців, і нам вже вдалося окупити всі витрати на їх установку і зміст. Локація виявилася вдалою, і забезпечила гідні оберти. Взагалі вважаємо дуже перспективним цей напрям – більш цікавим, ніж звичайні обмінки з касирами. Не тільки через економію на зарплаті людині. Але ще й з точки зору ризиків: завдяки установці апарату, людський фактор відходить на другий план. Немає ніякого сірого і чорного валютообміну, продажу долара з-під поли і інших неприємних речей. Є автоматизація процесу роботи і чітка звітність по кожній операції», – зазначив у розмові з UBR.ua голова правління RwS bank Владислав Кравець.
Оборот свого робота-обмінника банкір не уточнив. Хоча раніше фінансисти говорили про очікуваний середній оборот подібного апарату в людному місці на рівні $ 30 тис. На добу, а в разі проведення в Києві великих культурно-масових заходів (на зразок фіналу Ліги чемпіонів, який пройшов недавно) можливе збільшення цієї суми до $ 100 тис.
12 червня 2018 року Нацбанк затвердив постанову №63, якою детально прописав правила роботи платіжних терміналів і банкоматів в частині готівкового валютообміну. І тоді фінансисти говорили про великі перспективи подібних пристроїв в нашій країні. Документ вступає в силу з 1 січня 2019 року.
«Робота валютообмінних апаратів в Україні не заборонена і зараз, просто немає чіткої нормативної регламентації. Поки працюємо без неї. Але як тільки постанова набере чинності, будемо повністю відповідати всім його вимогам», – запевнив Кравець.
Він бачить перспективу в роботизованих валютообмінниках, і допускає розширення мережі апаратів.
«Ніхто не збирається масово встановлювати нові пристрої. Ні. Під кожну передбачувану точку установки проводяться розрахунки по ефективності і пишеться бізнес-план. Якщо місце обіцяє хороші заробітки для банку – встановлюємо там нову техніку. Опрацювання на цей рахунок йдуть і інтерес до послуги є», – запевнив Кравець.
Інші банки поки публічно не заявляли про свої плани по установці нових апаратів.
«Думаю, найактивніше в цьому напрямі будуть працювати банки, які не володіють широкими мережами відділень по країні, але зацікавлені в облуговуванні населення. Установка такого апарату буде коштувати значно дешевше, ніж відкриття повнофункціонального відділення. Банки ж з великим числом точок, швидше за все, продовжать активно обслуговувати людей в касах і в наявному парку техніки. Наприклад, у нас велика мережа відділень та інформаційно-платіжних терміналів, і інвестиції в таке устаткування не входять поки в наші плани», – сказав UBR.ua заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас