Фондовий ринок України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок України

Фондовий ринок
9186
1-5 грудня 2003 року
Кон'юнктура фондового ринку України, як і очікувалося, зазнає деяких змін, викликаних спадом ділової активності операторів. Це стосується як сектора корпоративних цінних паперів, так і державних фондових активів.
На корпоративному сегменті ринку знову беруть верх старі тенденції. Ситуація з оптовим продажем української енергетики росіянам дрібним інвесторам звичайно ж не дозволяє планувати свою діяльність. Дуже багато в даному випадку залежить від суб'єктивних факторів, тому угадати розвиток подій не здається можливим. Простіше перечекати. Правда період чекання може затягтися, адже ходять завзяті чутки, що в обмін на добру половину енергетичної галузі України, російський бізнес обіцяв підтримку відповідним структурам на президентських виборах 2004. Наприклад, міжнародне рейтингове агентство Fitch, підтверджуючи довгострокові рейтинги України іноземній і національній валюті, заявляє, що «гарна економічна ситуація, відносно низький обсяг боргу продовжують впливати на рівень рейтингу. Проте, основним фактором, що стримує рейтинги України, є нестабільна політична ситуація в країні, що, імовірно, збережеться до президентських виборів у жовтні 2004 року». Саме в зв'язку з невизначеними перспективами роботи з пайовими інструментами інвесторам варто знову переключитися на облігації, по яких основна сума боргу повертається в заздалегідь установлений термін. Благо зараз з'являються нові можливості для перспективного додатка інвестиційного капіталу. Наприклад, НАК «Енергоатом» з 22 грудня почнеться розміщення трирічних облігацій на загальну номінальну суму 500 млн. гривень. Облігації номіналом 1 тис. гривень випускаються в бездокументарній формі без додаткового забезпечення з щоквартальною виплатою купона по ставці 12% річних і датою погашення 18 грудня 2006 року. Умовами випуску передбачений достроковий частковий викуп облігацій за номінальною вартістю щокварталу протягом 2 банківських днів, починаючи з 17 січня 2005 року. Погашення боргу буде проводитися з поточного рахунка зі спеціальним режимом використання оптового постачальника електроенергії ДП «Енергоринок». Це практично безризикові інвестиції.
На ринку державних цінних паперів ситуація як і раніше залишається напруженою, оскільки Мінфіну не вдається в повному обсязі задіяти потенціал первинного ринку ОВДП. У поточному році Мінфін уже виплатив з метою обслуговування внутрішнього боргу по ОВДП у два рази більше коштів, ніж залучив у бюджет. У листопаді, за даними НБУ, середньозважена ставка прибутковості державних облігацій на аукціонах підвищилася до 10,5% з 9,75% річних. Однак це не принесло бажаних результатів. Попит як і раніше залишається досить низьким і потреби державного бюджету природно задовольнити не може. Щось з цим необхідно робити, оскільки не можна зневажати потенціалом цього ринку. З нового бюджетного року починається пенсійна реформа, уже на даний момент в Україні діє 20 недержавних пенсійних фондів. В усьому цивілізованому світі саме пенсійні фонди є основними покупцями державних цінних паперів, оскільки вони вважаються досить надійними активами. Загалом, попит на ринку з 1 січня 2004 року практично гарантований. Залишилося тільки МінФіну переглянути свої політику у відношенні керування державним боргом. Необхідно думати не тільки про бюджет, але і про джерела його доходів!
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас