Закон про посилення прав кредиторів створює умови для відновлення кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про посилення прав кредиторів створює умови для відновлення кредитування

Особисті фінанси
272
Прийнятий Верховною Радою закон про посилення прав кредиторів (законопроект №6027-д “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування”) створить передумови для відновлення кредитування, вважають опитані агентством “Інтерфакс-Україна” банкіри.
“Закон націлений на зниження фінансового навантаження на позичальників – за рахунок зниження кредитних ризиків банків, спрощення процедур, зменшення витрат боржників і кредиторів при врегулюванні боргу в результаті вдосконалення позасудових інструментів, а також на зниження ризиків для банківських установ і національних / зарубіжних інвесторів, що, в кінцевому рахунку, буде сприяти відновленню кредитування “, – сказав голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.
За його словами, закон врегулює ряд прогалин в законодавстві, які знижують ефективність банківського сектора і не забезпечують необхідний захист прав кредитора. Врегулювання таких проблем, як непрацюючий інститут поруки, недосконалість інструментів позасудового врегулювання, схеми незаконного виведення майна з-під обтяження кредитора, прогалини в питаннях погашення кредитів при спадкуванні, буде сприяти зниженню кредитних ризиків банків.
Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов також вважає, що даний закон буде сприяти відновленню кредитування.
“Вважаю, що (закон сприятиме відновленню кредитування – ІФ) буде, так як багато проломи в законах, які дозволяли недобросовісним позичальникам уникати повернення кредитів, закриті і банки будуть відчувати себе більш захищеними”, – сказав банкір.
Як зазначає голова правління ПУМБу Сергій Черненко, прийняття зазначеного закону викликано необхідністю стимулювання кредитування, зниження вартості кредитних ресурсів. “Безумовно, одним з факторів, що впливають на розмір кредитної ставки, є захищеність кредитора в законодавчому полі в процесі повернення кредитів. У той же час формування кредитної ставки залежить від цілого ряду чинників, серед яких – розмір облікової ставки НБУ, темпи інфляції, вартість залучених ресурсів, рівень резервування “, – додав він.
За оцінкою банкіра, сам по собі закон навряд чи може стати каталізатором відновлення кредитування. “На відновлення кредитування впливає ряд факторів: насамперед, загальний стан економіки, курс гривні, розмір кредитних ставок і багато іншого. Закон слід розглядати як фактор, що знімає одне з ряду перешкод. Мається на увазі незахищеність кредиторів, що змушувало банки бути стриманими в кредитуванні “, – сказав С. Черненко.
Як зазначив директор з ризиків банку “Кредит Дніпро” Олег Пахомов, прийняття закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування” буде сприяти зниженню рівня кредитного ризику для банків внаслідок зменшення ризиків кредиторів на етапах видачі, обслуговування та повернення позик, посилення прав кредиторів-іпотекотримачів, юридичного захисту інституту поруки, появи можливості доступу банків до Держреєстру актів цивільного стану, що полегшить отримання інф ормаціі про позичальника і його спадкоємців. Крім того, удосконалюються інструменти позасудового врегулювання, оцінювання та відчуження заставного майна, виконання кредитних зобов’язань при спадкуванні майна позичальника – закриваються правові лазівки, які дозволяли недобросовісним позичальниками роками ухилятися від виконання своїх кредитних зобов’язань.
“Ці давно очікувані банківським ринком зміни створюють більш ефективні механізми повернення проблемних боргів і будуть сприяти зниженню частки проблемної заборгованості, яка на сьогоднішній день все ще перевищує половину сукупного кредитного портфеля. Для більш радикального зниження кредитних ставок й істотного розвитку довгострокового кредитування необхідне зниження макроекономічних ризиків – стабільне зростання реального сектора економіки і офіційних доходів громадян, зниження інфляційних і девальваційних ожид ний, які безпосередньо впливають на вартість ресурсів і кредитні апетити позичальників “, – додав він.
Голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко вважає, що закон про захист прав кредиторів є досить прогресивним, в якому “враховані як потреби банків у частині врегулювання проблемних питань із заставним майном, так і їх клієнтів. Але, поки рано говорити про зниження ставок, необхідно побачити закон в дії. Адже в силу він вступить тільки через три місяці після його опублікування “.
За його словами, в результаті посилення прав кредиторів у банків буде менше ризиків, і, відповідно, більше можливостей для кредитування. “Вплив закону на забезпечення прав кредиторів матиме позитивний вплив для всієї банківської системи, оскільки дозволить більш ефективно захищати свої ресурси, вплине на ліквідність забезпечення банку, знизить рівень безнадійної заборгованості і, як наслідок, призведе до поліпшення якості активів (Кредитного портфеля). Такі зміни дозволять стимулювати банки здійснювати більш активне кредитування і приведуть до більшої доступності кредитів для позичальників “, – сказав він.
Як зазначив банкір, основні зміни для банків пов’язані із забезпеченням (застава, іпотека, порука), які вносяться до Цивільного кодексу України, законів “Про заставу”, “Про іпотеку”. Це забезпечить і більш сприятливі умови для звернення стягнення на нерухоме майно та імперативні норми, які унеможливлюють маніпуляції з предметами іпотеки щоб уникнути звернення стягнення на такі предмети застави, і фактичне скасування правила про припинення поручительства в разі збільшення зобов’язання без згоди поручителя. Також внесені уточнення в питання розкриття банківської таємниці, визначена можливість фізосіб отримувати платіжну картку через представника (по нотаріально завіреної довіреності), поліпшена можливість стягнення заборгованості з спадкоємців. Для позичальників закон також закріплює деякі поліпшення. По-перше, кредитор буде зобов’язаний знімати обтяження з нерухомого майна, що знаходиться в іпотеці, протягом 14 днів з дня повного погашення заборгованості (шляхом внесення змін до державних реєстрів, в яких таке обтяження враховується). По-друге, на законодавчому рівні визначено механізм відмови позичальника від кредиту в разі збільшення процентної ставки: з дати застосування збільшеної процентної ставки кредитор протягом 15 днів повідомляє позичальнику (поручителя та інших зобов’язаних осіб) про таке збільшення. Після отримання повідомлення позичальник в разі згоди може погасити кредит протягом 30 днів і зобов’язання по кредиту будуть припинені. Також договір повинен містити максимальний розмір процентної ставки, який може бути застосований.
Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що закон не вплине на кредитні ставки і темпи зростання кредитування, проте дозволить банкам посадити боржників за стіл переговорів з більш сильною позицією банку по стягненню боргу.
“Законодавчі зміни були підготовлені на основі аналізу судової практики банків за останні п’ять років. Перш за все, закон чітко визначає умови припинення поручительства і не дозволить поручителям по кредитах ухилитися від взятих зобов’язань після ліквідації боржника. Порука може вважатися припиненою, якщо позичальник виконає зобов’язання або якщо кредитор протягом трьох років не подасть на поручителя позов – раніше даний термін обмежувався шістьма місяцями. Закон також зберігає за банком право власності на зало після реконструкції нерухомості, що знаходиться в заставі. Раніше недобросовісні боржники використовували таку лазівку, як реконструкція об’єкта нерухомості для виведення його з-під застави. Крім того, законом внесено зміни до Цивільного кодексу, які узаконюють плаваючу ставку по кредиту. Раніше недобросовісні позичальники легко оскаржували в судах кредитний договір на підставі зміні плаваючої ставки за кредитом “, – сказав банкір.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас