Справа на $14 млн: у США священик з України потрапив під суд за участь у масштабній кіберафері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа на $14 млн: у США священик з України потрапив під суд за участь у масштабній кіберафері

Кримінал
805
Вчора, 9 липня, у США федеральний суд Брукліна визнав вихідця з України Віталія Корчевського винним в участі у міжнародній кіберафері. Чоловік провертав багатомільйонні угоди на біржі і заробив таким чином не менше ніж 14 млн доларів.
Про це повідомляє Bloomberg.
В минулому професійний трейдер багатомільйонні угоди на біржі, грунтуючись на інформації з ще не опублікованих прес-релізів, які добували для нього українські хакери.
Мова йде про масштабне викриття хакерського угруповання, яке складалося переважно з українців. Протягом п’яти років – з 2010 по 2015 роки угруповання крало неопубліковані прес-релізи у трьох великих сервісів PRNewswire, Marketwired і Business Wire (входить в Berkshire Hathaway Уоррена Баффета).
Вкрадені релізи хакери передавали своїм спільникам, а вони, в свою чергу, використовували інформацію для успішної торгівлі на біржах акціями великих компаній, таких як Boeing, Hewlett-Packard, Caterpillar, Oracle та інших.
Для прикладу, у 2012 році хакери вкрали прес-реліз Caterpillar напередодні його публікації. У релізі повідомлялося, що прибуток компанії зріс на 36%. За добу шахраї скупили акції Caterpillar на суму $8,3 млн, а коли реліз був опублікований, акції Caterpillar різко подорожчали, і це збагатило злочинців на $1 млн.
Це лише один приклад. Всього ж хакери вкрали щонайменше 150 000 релізів і провернули на біржі більш ніж 1000 угод, в результаті чого постраждали понад 100 компаній. Серед постраждалих Panera Bread Co., Caterpillar Inc., Home Depot Inc. and Advanced Micro Devices Inc.
Віталій Корчевський – громадянин США, виходець з України. Раніше він обіймав посаду віце-президента Morgan Stanley, після чого переїхав в Пенсільванію і став священиком Слов’янської євангельської баптистської церкви в передмісті Філадельфії. За версією звинувачення, Корчевський був центральною фігурою в шахрайській схемі. Він був заарештований в серпні 2015 року в своєму будинку в Глен Міллс в 2015 році і випущений під заставу в $100 000.
За матеріалами:
Страна.UA.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас