Син Януковича не зміг відсудити 1,5 млрд за банкрутство свого банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Син Януковича не зміг відсудити 1,5 млрд за банкрутство свого банку

Фондовий ринок
355
Син екс-президента Олександр Янукович остаточно програв суд Національному банку про відшкодування збитків його банку.
Верховний суд 20 червня не задовольнив скаргу Януковича-молодшого на рішення попередніх інстанцій.
“Колегія суддів вважає за необхідне залишити касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення – без змін, оскільки доводи касаційної скарги висновків суду не спростовують”, – вирішив суд.
Йдеться про справу за позовом сина екс-президента, в якому він просив відшкодувати йому збитки, стягнувши з НБУ 1,5 мільярда гривень.
“Позовна заява мотивована тим, що він (Олександр Янукович – ред.) є засновником і власником 100% акцій публічного акціонерного товариства “Всеукраїнський банк розвитку”, – йдеться в рішенні.
У 2014 році Нацбанк визнав “ВБР” банкрутом, а в 2015 році – розпочав процедуру ліквідації банку.
Це, на думку Януковича-молодшого, позбавило його можливості розпоряджатися своєю власністю, акціями товариства та володіти всіма майновими правами, які посвідчують ці акції.
Крім того, син президента-втікача вважає, що “ВБР” був “стабільною банківською установою” до прийняття рішень про банкрутство.
“Розмір завданої йому майнової шкоди становить 1 567 941 000 грн, який дорівнює ринковій вартості 100% пакету акцій ПАТ “Всеукраїнський банк розвитку”, – пояснюють в суді позов Януковича.
У 2017 році він звернувся до суду із проханням стягнути з НБУ цю суму. Однак Печерський райсуд тоді вирішив, що позов про відшкодування шкоди був передчасним, адже його не позбавили права власності на акції банку, а лише тимчасово обмежили право управління.
Пізніше, в березні 2018 року таке ж рішення ухвалив апеляційний суд.
Колегія Верховного суду 20 червня також вирішила, що Янукович не підтвердив протиправну поведінку НБУ.
В рішенні зазначено, що постанова НБУ мотивована тим, що до Олександра Януковича застосовані санкції ЄС, та тим, що Нацбанк не повідомили про його підозру в ухиленні від податків та службовому підробленні.
Постанова суду касаційної інстанції є остаточною і оскарженню не підлягає.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас