НБУ попросить банки прискорити призначення незалежних директорів наглядових рад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ попросить банки прискорити призначення незалежних директорів наглядових рад

Казна та Політика
123
Більшість українських банків виконали норми прийнятого в кінці 2017 року закону про призначення як мінімум трьох незалежних членів наглядової ради, однак залишається низка фінустанов, в яких обрання такої кількості директорів не відбулося, повідомив директор департаменту ліцензування Національного банку України (НБУ) Олександр Бевз.
“Банки прочитали закон, що у них є час до 6 січня 2019 року, коли набирають чинності всі його норми. У нас інше розуміння. Будемо комунікувати з банками”, – сказав він на П’ятому Міжнародному форумі корпоративних секретарів у Києві в п’ятницю.
За словами О.Бевза, ще однією проблемою у виконанні цієї норми закону є необхідність знайти як мінімум 246 кваліфікованих незалежних членів наглядової ради.
“Це складне завдання”, – констатував представник Нацбанку.
За його словами, для його розв’язання регулятор спільно з Професійною асоціацією корпоративного управління восени цього року організовує школу незалежних директорів.
Як зазначив О.Бевз, поява в банківському середовищі незалежних директорів необхідна не стільки заради захисту міноритарних акціонерів, позаяк приблизно в 75 банках з 82 є мажоритарний власник з часткою понад 95%, а для поліпшення корпоративного управління і надійності системи.
“Сам власник цього потребує”, – підкреслив представник НБУ.
Він додав, що з трьох груп банків найкраще справи йдуть в банках з 100%-вим іноземним капіталом, які є членами іноземних груп.
За словами О.Бевза, в держбанках досі відсутні наглядові ради (в Ощадбанку та Укрексімбанку), тоді як ПриватБанк показує один з кращих прикладів корпоративного управління.
Він зазначив, що в третій групі – банки, сумарна частка активів яких становить всього 11%, але основна робота проводиться саме з ними.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас