ДФС скасувала штраф майже на 200 млн гривень British American Tobacco — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДФС скасувала штраф майже на 200 млн гривень British American Tobacco

Фондовий ринок
268
Державна фіскальна служба (ДФС) скасувала штраф на суму майже 200 млн грн міжнародної тютюнової компанії British American Tobacco (BAT), повідомили в Раді бізнес-омбудсмена.
Згідно з повідомленням, 5 січня 2018 року в Раду бізнес-омбудсмена звернулася British American Tobacco, яку ДФС звинуватила в заниженні податкових зобов’язань на суму понад 180 млн грн.
“В кінці 2016-го та 2017 років рр. Верховна Рада підвищила акциз на тютюнові вироби на 40% і майже 30% відповідно. Як правило, для кінцевих покупців це означає пропорційне зростання вартості продукції. Однак, за словами скаржника, щоб різко не підвищувати ціни, він запланував поступове збільшення вартості готової продукції. При цьому витрати на оплату акцизу на цей перехідний період на початку року він брав на себе. Таким чином, на початку 2017-го і 2018 рр. виробник реалізував сигарети за ціною нижче собівартості”, – пояснили в раді.
ДФС визнала ці дії неправомірними, оскільки дані операції, на думку відомства, не відносилися до звичайної господарської діяльності, а були спрямовані на заниження власних податкових зобов’язань. Відповідно, на всю партію реалізованих сигарет податкова донарахувала ПДВ і штраф – на загальну суму майже 200 млн грн.
Як йдеться в повідомленні, інспектор Ради бізнес-омбудсмена звернув увагу ДФС на те, що законодавство дозволяє здійснювати збиткові господарські операції, якщо вони мають належну ділову мету.
“У цьому випадку виробник відмовився від різкого підвищення ціни і пішов на короткочасну втрату маржі для збереження частки ринку. Надалі компанія поступово підняла ціни, що дозволило зберегти прибутковість”, – зазначили в Раді.
В результаті ДФС скасувала донарахування і штраф майже в повному обсязі, справа була закрита на початку квітня.

Довідка Finance.ua:

  • British American Tobacco (BAT) – велика міжнародна тютюнова компанія. В Україні їй належить ПрАТ “А/Т Тютюнова компанія “В.А.Т.-Прилуки” (Чернігівська обл.) Заснована в 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики.
  • В Україні компанія виробляє і продає марки сигарет Kent, Rothmans, Vogue, Dunhill, Pall Mall, Lucky Strike, Capri, “Прилуки Особливі”, “Козак”.
  • Компанія експортує продукцію в Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову, Азербайджан, Сінгапур.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас