Володимир Малий: чи готові банки до зростання обсягів споживчого кредитування? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Малий: чи готові банки до зростання обсягів споживчого кредитування?

Кредит&Депозит
20
Коли чекати відновлення ринку автокредитування і чи подешевшають споживчі кредити, розповідав Володимир Малий, директор з розвитку бізнесу Ідея Банк, член Правління в інтерв’ю виданню Finance.UA.
Чи чекати відновлення ринку автокредитування?
За результатами 2017 року ринок автокредитування показав тенденцію до зростання. Якщо в 2016 році було видано 8 892 автокредитів, то в 2017 – вже 14 тисяч.
Але говорити про повернення обсягів видачі автокредитів докризового періоду поки ще рано. У минулому році приріст портфелю автокредитів був в 10 разів менше, ніж приріст готівкових кредитів. Хоча у відсотковому співвідношенні зростання сегменту автокредитування склало 28%.
Такі тенденції цілком прогнозовані, з огляду на невеликий портфель (у гривні – 5 226 млн грн. на початок 2017 року). На приріст портфеля автокредитів в першу чергу впливає мала прибутковість таких кредитів та велика конкуренція, яку б/у авто складають новим автомобілям.
Окрім цього, найбільшим попитом користуються автокредити, які продаються в рамках спільних партнерських програм – автодилер, страхова компанія, банк.
Найчастіше зустрічається на ринку партнерство між європейським банком, що має дочку в Україні, і безпосередньо виробником, як, наприклад, Рено або Тойота. Автокредити, які пропонуються через ці програми, мають більш низькі ставки, і це істотно обмежує роботу в цьому сегменті для інших банків. Саме тому очікувати значного зростання в даному сегменті ринку в поточному році не слід. В цьому році експертами очікується зростання ринку автокредитів в межах 20%.
Чи будуть банки активніше кредитувати іпотеку?
У період кризи багато банків зіткнулися із проблемою – значної кількості неповернення іпотечних кредитів, тому сьогодні фінустанови дуже обережно починають опрацьовувати цей ринок.
У більшості випадків можна відзначати тільки лімітовані продажі. Запускати цей продукт масово банкам не вигідно через великі кредитні суми, довгі терміни, мінімальну маржу та високі ризики можливого шахрайства з боку іпотекодавця.
Крім того, слід враховувати, що ціна на іпотечні кредити залежить від облікової ставки НБУ, яка сьогодні становить 17%. Для активізації кредитування на покупку нерухомості необхідно зниження ставки хоча б до 10%, чого навряд чи варто очікувати в цьому році.
Можна відзначити спільні програми іпотечного кредитування із забудовниками, які передбачають компенсацію з їх боку частини вартості об’єкта кредитування банку. Як наслідок, банк може запропонувати низьку процентну ставку на певний період дії кредитного договору.
Чи буде зростати обсяг продажів готівкових кредитів?
За підсумками 2017 року сукупний портфель кредитів готівкою виріс на 31%. Очікую, що в поточному році він зросте не менш ніж на 35-40%. Через високу маржинальність цей сегмент залишається одним з найбільш вигідних для банків, тому вони активно розвивають такі продукти.
В цілому, ставки за споживчими кредитами на протязі року будуть поступово зменшуватися.
В значній мірі зниження ставок буде спостерігатися за так званими цільовими кредитами, якими передбачено, що кредитні кошти перераховуються безготівковим шляхом продавцю за покупку обраного товару. До кінця 2018 року процентні ставки за такими банківськими продуктами можуть досягти рівня 22-26% річних. Це пов’язано з тим, що ризик за такими кредитами нижчий – клієнти, як правило, гасять ці кредити в 2 рази швидше, ніж це передбачено термінами кредитного договору.
За матеріалами:
Ідея Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас