Введення RAB: тарифи на електрику в Україні залишаться найнижчими в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення RAB: тарифи на електрику в Україні залишаться найнижчими в Європі

Енергетика
1330
Українські розподільчі мережі недофінансовані, це позначається на якості поставки електроенергії кінцевим споживачам. Вихід з поточної ситуації – впровадження RAB-регулювання.
Про це йде мова в аудиті Енергетичного співтовариства.
В Енергоспівтоваристві зазначають, що перехід на стимулююче тарифоутворення позначиться на вартості електроенергії, проте тарифи для побутових і непобутових споживачів залишаться найнижчими в Європі.
В аудиті повідомляється про те, що тариф буде, як і раніше, нижчим, ніж в будь-якій державі-члені ЄС.
“Питання конкурентоспроможності української промисловості мають бути розглянуті Урядом окремо. При необхідності, має бути прийнято рішення про державну допомогу”, – зазначають експерти.
На їхню думку, існуюча система “витрати плюс” не створює стимулів для залучення інвестицій в основні засоби або для підвищення ефективності витрат. Навпаки, вона стимулює компанію до збільшення операційних витрат.
“Погане обслуговування зазвичай скорочує термін служби мереж і призводить до зниження вартості в порівнянні з очікуваним терміном служби і нормальним обслуговуванням. Водночас незадовільний стан основних фондів збільшує витрати на технічне обслуговування, знижуючи якість роботи” – йдеться в аудиті Енергоспівтовариства ЄС.
Основне завдання RAB-регулювання полягає в тому, щоб підвищити економічну ефективність і поліпшити стандарти якості.
“Методи, засновані на регулюючих активах (RAB), в цілому є найкращим інструментом для встановлення тарифів. У кожної методології RAB є багато елементів для встановлення ціни, в залежності від реальних обставин в секторі і цілей регулювання. Керівним принципом для кожної тарифної методології є забезпечення того, щоб тарифи були дискримінаційними, справедливо розглядали законні інтереси інвесторів і користувачів мережі і відображали економічно обґрунтовані витрати”, – інформують в Енергоспівтоваристві.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас