Експерти Волл-стріт підвищили прогноз цін на нафту 8-й місяць поспіль - опитування WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти Волл-стріт підвищили прогноз цін на нафту 8-й місяць поспіль - опитування WSJ

Енергетика
266
Банківські аналітики Волл-стріт покращують прогнози цін на нафту восьмий місяць поспіль, причому темпи переглядів істотно прискорилисячерез геополітичні ризики в Ірані і Венесуелі, свідчать результати щомісячного дослідження The Wall Street Journal.
Через ці ризики ціна нафти Brent в травні піднімалася вище ніж $80 за барель вперше з листопада 2014 року.
Дванадцять представників інвестиційних банків, які брали участь у проведеному в кінці травня опитуванні, очікують, що марка Brent буде коштувати в середньому $70 за барель у поточному році, WTI – майже $66 за барель. Обидва прогнози приблизно на $6 перевищують квітневу оцінку.
Тим часом в ході торгів у понеділок серпневий контракт на Brent подешевшав на 0,5%, до $76,38 за барель, а липневий ф’ючерс на WTI піднявся на 0,1%, до $65,86 за барель.
“Основним драйвером є ризик пропозиції – ризик перебоїв у поставках з Ірану і Венесуели”, – зазначив голова департаменту стратегії на сировинному ринку в BNP Paribas Гаррі Чилінгурян.
Президент США Дональд Трамп у травні прийняв рішення продовжити санкції щодо Ірану. За оцінками аналітиків, через американські санкції поставки нафти з Ірану за кордон можуть скоротитися темпами від 400 тис. барелів на добу (б/д) до 1 млн б/д з поточного рівня, що становить близько 2,4 млн б/д.
Тим часом нові санкції США відносно Венесуели можуть додатково знизити видобуток в країні.
За даними Міжнародного енергетичного агентства, видобуток нафти у Венесуелі в квітні впав на 50 тис. б/д відносно попереднього місяця і становив 1,42 млн б/д. За оцінкою Joint Organization Data Initiative (JODI), в березні виробництво знизилося до 1,509 млн б/д нафти порівняно з 2,241 млн б/д за той же місяць минулого року.
Сировинний стратег ING Bank Уоррен Паттерсон очікує подальшого скорочення нафтовидобутку у Венесуелі – приблизно до 1,2 млн б/д.
Разом з тим він закликає інвесторів не забувати, що держави ОПЕК і Росія можуть поступово відмовлятися від обмежень виробництва нафти і таке рішення матиме знижувальний тиск на ціни.
Бурхливе зростання видобутку нафти на сланцевих родовищах США також буде стримувати зростання цін на світовому рівні.
Через очікувані дії ОПЕК+ і сланцевої нафти інвестбанків Волл-стріт очікують невеликого зниження цін у 2019 році – до $68 за барель для Brent і до $64 для WTI.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас