"Нафтогаз" відреагував на вимогу "Газпрому" скасувати рішення Стокгольмського арбітражу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" відреагував на вимогу "Газпрому" скасувати рішення Стокгольмського арбітражу

Фондовий ринок
1734
Український “Нафтогаз” висміяв заяву російського “Газпрому”, який зажадав повного скасування вердикту Стокгольмського арбітражу.
“Цікаво, чи залучали експертів з “Алмаз-Антей”, – зазначається на офіційній сторінці “Нафтогазу” в Facebook.
“Алмаз-Антей” – російський збройовий концерн, що виробляє ЗРК “Бук”. Підприємство провело ряд експериментів, результати яких не збіглися з висновками міжнародного слідства у справі про катастрофу Boeing-777 рейсу МН17.
Як повідомлялося, “Газпром” направив до апеляційного суду заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між “Газпромом” і “Нафтогазом” щодо транзитного контракту. Як аргумент за скасування російська компанія використовувала результати якогось “вивчення тексту рішення з залученням всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста”. Що це за “всесвітньо визнаний експерт”, в “Газпромі” не вказали.
Нагадаємо, в кінці лютого завершилася тривала суперечка між російською та українською компаніями в Стокгольмському арбітражі. Суд зобов’язав “Газпром” заплатити “Нафтогазу” 4,63 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу “Газпром” повинен доплатити Україні 2,56 млрд доларів.
Після цього в “Газпромі” заявили, що приступають до процедури розірвання контрактів з “Нафтогазом”, позаяк тепер вважають їх невигідними. Щоб розірвати договори без згоди української сторони, буде потрібно судове втручання. Водночас, в Росії зазначили, що згодні зберегти транзит газу через Україну, якщо “Нафтогаз” запропонує “вигідні умови”.
Водночас, заступник голови Єврокомісії (ЄК) у справах Енергосоюзу Марош Шефчович запропонував російським і українським колегам провести новий раунд тристоронніх переговорів про транзит і постачання газу. Як заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, Україна згодна на ці переговори.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас