Глобальна інтеграція стала структурним поштовхом до посилення проциклічності фінансової системи — експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальна інтеграція стала структурним поштовхом до посилення проциклічності фінансової системи — експерт

Казна та Політика
327
Глобальна інтеграція та фінансові інновації стали структурним поштовхом до посилення проциклічності фінансової системи, появи її надмірної еластичності, а також внутрішньої фінансової нестабільності.
Про це пише Віктор Козюк, д. е. н., проф., завідувач кафедри економічної теорії Тернопільського національного економічного університету, член Ради НБУ. За його словами, стандартний мікропруденційний підхід не завжди враховував складність зв’язків усередині фінансової системи, зміни у ставленні до ризику, а також акумулювання системних ризиків, які походять з самої фінансової системи або ж формуються циклами глобальної ліквідності або структурними особливостями взаємодії національної економіки з глобальною.
“Україна відстає від багатьох країн з ринками, що формуються, у сенсі переходу на макропруденційне регулювання. Можна припустити, що стискання банківського сектору, його очищення і поліпшення підходів до оцінки ризиків дають можливість розтягнути у часі процес впровадження інструментів макропруденційного регулювання, — зазначає експерт. — Координація монетарної та макропруденційної політик вимагає виведення на новий аналітичний рівень. Більшість сучасних досліджень ставлять таку координацію в основу нової моделі мікс-політики”.
На думку автора, слід розширити та уточнити перелік індикаторів, за допомогою яких будуть оцінюватися системні ризики.
“Питання структури кредитування повинні залишатися на порядку денному моніторингу системних ризиків. Обмеження вразливості фінансової системи до реверсів в потоках капіталів і змін валютного курсу, враховуючи значну роль балансових ефектів у поведінці кредиторів і позичальників, може бути серйозним чинником фінансової нестабільності”, — підкреслює економіст.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас