Цикл підвищення ставок ФРС, ймовірно, добігає кінця - Societe Generale — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цикл підвищення ставок ФРС, ймовірно, добігає кінця - Societe Generale

Світ
412
Цикл підвищення ставки Федеральної резервної системи (ФРС), можливо, добігає кінця, хоча і ЦБ, і багато економістів вважають, що США перебувають десь в середині процесу.
Як випливає з проведеного Societe Generale SA аналізу, до закінчення циклу Федрезерву залишилося підвищити базову процентну ставку всього тричі – до 2,5%, якщо говорити про верхню межу цільового діапазону.
Розрахунки грунтуються на концепції “тіньової ставки”, яка використовується для оцінки впливу програми кількісного пом’якшення (QE) ФРС і показує, що регулятор у посиленні політики зайшов далі, ніж про це можна судити за номінальними процентними ставками.
“Наш аналіз показує, що ми, можливо, перебуваємо на пізній стадії циклу, – йдеться в огляді Societe Generale. – За піком циклу, як правило, іде рецесія – в середньому приблизно через шість місяців”.
Тіньова ставка, яка використовується для оцінки ставки під час дії програми QE, досягла дна в мінус 3% в травні 2014 року. Після закінчення QE вона поступово зростала, починаючи з кінця 2014 року, і досягла нульового рівня до грудня 2015 року.
Якщо додати реальні підвищення ставки, зроблені ФРС за цей період, то зростання вартості позик в поточному циклі складе 4,7%, свідчать розрахунки банку.
Таким чином, залишилося всього близько 75 базисних пунктів до середнього пікового значення, зазначеного за останні цикли. Виходячи з цього, аналітики прогнозують ще три підвищення ставок, якщо кожна з них буде становити 25 б.п., в наступні 6-12 місяців.

Довідка Finance.ua:

  • ФРС у травні зберегла процентну ставку за федеральними кредитними коштами (federal funds rate) на рівні 1,5-1,75% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас