"Газпром" зміг уникнути штрафу Єврокомісії в антимонопольній суперечці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" зміг уникнути штрафу Єврокомісії в антимонопольній суперечці

Енергетика
547
Єврокомісія не стала штрафувати російський концерн “Газпром”, проте поклала на нього низку зобов’язань, щоб зробити можливими вільні поставки газу за конкурентними цінами в Центральну і Східну Європу.
Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на прес-реліз Єврокомісії з питань антимонопольної суперечки, що тривала 7 років.
“Всі компанії, що займаються бізнесом у Європі, мусять поважати європейські правила конкуренції, незалежно від того, де вони розташовані. Сьогоднішнє рішення усуває створені “Газпромом” перешкоди, які стоять на шляху вільного потоку газу в Центральну і Східну Європу”, – заявила єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер.
“Справа не зупиняється на сьогоднішньому рішенні – скоріше, це посилення зобов’язань “Газпрому”, яка починається сьогодні”, – додала вона. Зобов’язання “Газпрому” щодо зняття антимонопольних звинувачень ЄС носитимуть юридично обов’язковий характер.
Єврокомісія сім років вивчала ділові операції “Газпрому” в Європі, звинувачуючи російський концерн у перешкоджанні конкуренції і завищенні цін на поставки газу в Східну Європу.
“Газпром” заперечив звинувачення.
Сьогоднішнє рішення Єврокомісії має на меті припинити поведінку “Газпрому”, яка, на думку ЄК, порушувала правила конкуренції.
Відповідно до зобов’язань, які Єврокомісія наклала на російський концерн, “Газпром” повинен усунути будь-які обмеження для перепродаж газу країнами; забезпечити газові потоки з і до держав-членів, які досі ізольовані від інших держав-членів через відсутність інтерконекторів; повинен забезпечити конкурентні ціни; повинен припинити користуватися домінуючим становищем на ринках ЄС для отримання контролю над газовою інфраструктурою.
Якщо “Газпром” порушить хоча б одне з цих зобов’язань, Єврокомісія може накласти на нього штраф у розмірі 10% світового обороту компанії.
За матеріалами:
Європейська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас