Звіт щодо "Газпрому": Росія не зможе відмовитись від транзиту через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звіт щодо "Газпрому": Росія не зможе відмовитись від транзиту через Україну

Енергетика
1559
Після запуску газопроводів “Турецький потік” і “Північний потік – 2” в обхід України Росія збереже транзит газу через цю країну. Такий висновок міститься у звіті аналітиків Sberbank CIB.
Документ не був призначений для широкого поширення, його мали побачити тільки клієнти компанії, але доповідь потрапила в російські ЗМІ. Також інформацію щодо звіту опублікували західні видання, у т.ч. Rzeczpospolita.
“Ці два проекти не будуть повністю усувати потребу в українському транзиті, якщо тільки європейський експорт газу не знизиться приблизно на 20% в порівнянні з рівнем минулого року”, – зазначено в документі.
Зазначається, що мова йде про транзит через Україну 39 млрд кубометрів газу на рік. Раніше в “Газпромі” заявляли, що якщо Київ доведе “економічну вигоду”, транзит газу через ГТС України може скоротитися “лише” до 15 млрд кубометрів на рік.
У звіті говориться, що будівництво цих газопроводів більш вигідно підрядникам, ніж самій Росії. Наприклад, “Турецький потік” окупатиметься протягом 50 років.
“Нові маршрути не припускають вихід на нові ринки, їх будівництво не тягне за собою ніякого маржинального прибутку. Будівництво газопроводів в обхід України економить кошти “Газпрому” на транзит газу, але їхнє основне обґрунтування перебуває в геополітичному полі – уникнути транзиту газу через українську ГТС”, – йдеться в звіті.
Три проекти будівництва нових газопроводів – “Сила Сибіру”, “Північний потік – 2” і “Турецький потік” – коштуватимуть “Газпрому” 94,4 млрд доларів.
При цьому Сбербанк Росії вже звільнив аналітика Олександра Фека, який підготував цей звіт про “Газпром”. У банку пояснили рішення тим, що “будь-які документи, які виходять від незалежних аналітиків ринку, повинні ґрунтуватися виключно на перевірених, підтверджених даних і інформації з відкритих джерел”.
Нагадаємо, раніше “Газпром” заявив, що розірве контракти на постачання і транзит газу, укладені з Україною. Це порушує вимоги Стокгольмського арбітражу, який постановив, що договори залишаються дійсними до 2019 року. Крім того, контракти не передбачають одностороннього розірвання, тому процес відбуватиметься в судовому порядку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас