Європейська бізнес асоціація просить Президента ветувати закон з експортного ПДВ на олійні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська бізнес асоціація просить Президента ветувати закон з експортного ПДВ на олійні

Казна та Політика
322
Європейська бізнес асоціація (ЄБА) просить Президента України Петра Порошенка застосувати право вето до ухваленого 22 травня Верховною Радою закону №7403-д, яким трейдерів залишили без відшкодування експортного ПДВ на олійні.
На думку представників асоціації, у разі підписання зазначений законопроект створить дискримінаційні умови на ринку і призведе до порушення принципів вільної конкуренції.
В асоціації вважають, що в коротко- і середньостроковій перспективі ухвалення документа призведе до падіння цін на внутрішньому ринку сої та ріпаку і, як наслідок, до зниження виробництва цих культур в Україні. Крім того, це підштовхне малих і середніх сільгосптоваровиробників, які не в змозі самостійно експортувати свою продукцію до реалізації товару за готівку, що в свою чергу призведе до зменшення відрахувань до держбюджету і збільшення частки тіньового ринку зерна в Україні.
“Підхід, запропонований законопроектом, не узгоджується з принципами рівності прав суб’єктів підприємницької діяльності та заборони будь-якої дискримінації суб’єктів господарювання, а також суперечить зобов’язанням, узятим Україною при вступі до Світової організації торгівлі і підписанні Угоди про Асоціацію”, – вказали в ЄБА.
Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон №7403-д, яким скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку не поширюється на сільськогосподарські підприємства, що самостійно виростили зазначені культури на землях сільгосппризначення.
За ухвалення “Проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур” за основу і в цілому проголосували 249 народних депутатів.
Законопроектом, зокрема, пропонується залишити тимчасове скасування відшкодування ПДВ при експорті соєвих бобів з 1 вересня 2018 року до 31 грудня 2021 року, ріпаку – з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2021 року. Водночас положення цього пункту не поширюються на операції з вивезення сільгоспвиробниками сої і ріпаку за межі території України у митному режимі експорту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас