Як змінилися правила контролю якості харчових продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилися правила контролю якості харчових продуктів

Казна та Політика
619
4 квітня набула чинності основна частина закону, який посилює контроль у сфері харчової продукції. Закон був ухвалений Верховною Радою ще в травні 2017 року, а президент підписав документ в червні 2017 року.
У Держспоживслужбі зазначають, що йдеться про нову систему контролю якості і безпеки харчових продуктів, коли держава перестає диктувати підприємствам, що і як робити, а тільки контролює, щоб продукція, що випускається, була безпечною для людини.
Плюс цього закону в тому, що тепер з’явилася можливість перевіряти представників бізнесу без повідомлення власників за 10 днів до перевірки. Також контроль стане ризик-орієнтованим і проводитиметься з тією періодичністю, якої буде достатньо для підвищення безпеки продуктів. Якщо підприємство віднесуть до високого ступеня ризику, перевірки там проводитимуться раз на квартал. В уряді впевнені, що це дозволить зробити український ринок безпечнішим і мінімізує ризики покупки товару неналежної якості.
Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України, що хоча повноважень у служби і стало більше, результати перевірок в більшості випадків можуть виявитися невтішними.
“Припустимо, ви отруїлися шматочком м’яса. Ви приходите до захисту прав споживачів, згідно з новим законом від 4 квітня у них повноважень більше і попереджати про перевірки не потрібно, для перевірки їжі дозвіл отримувати не потрібно. Припустимо, вони виходять на перевірку до того ж супермаркету, ви надали всю інформацію, дали їм м’ясо з хробаками, вказали чек, партію, найменування. Вони приходять через тиждень і шукають конкретно цю партію м’яса. А партія м’яса розходиться протягом доби, максимум – двох. І після цього вони напишуть, що за вашою скаргою нічого не було виявлено”, – говорить Несміянов.
Раніше в Держспоживслужбі нам повідомили, що, згідно з попередніми нормами, вони повинні попереджати суб’єкт господарювання не пізніше ніж за 10 днів до перевірки, в результаті чого товари, які не відповідають вимогам законодавства, просто знімаються продавцями з реалізації на час перевірок.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас