Економісти попереджають про ризик дефолту і валютної кризи ще до виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти попереджають про ризик дефолту і валютної кризи ще до виборів

Казна та Політика
1863
Недостатні темпи реформ за ключовими економічними напрямками загрожують Україні дефолтом і валютною кризою, яка може перерости в політичну кризу ще до проведення президентських і парламентських виборів в 2019 році, вважають економісти з проекту VoxUkraine і Київської школи економіки (KSE).
“Сьогодні величезні боргові платежі та можливі макроекономічна і валютна криза вимагають термінових дій. Якщо ці ризики реалізуються, уряд не зможе виконати свої зобов’язання, включаючи соціальні виплати. Це призведе до політичної кризи напередодні виборів”, – йдеться в редакційній статті VoxUkraine, опублікованій у вівторок.
Серед її авторів перший заступник голови ради НБУ Тимофій Мілованов, головний економіст ІК “Драгон Капітал” Олена Білан, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан, економісти Юрій Городніченко і Олександр Талавера, які працюють у західних університетах.
Вони відзначають, що кілька років економічної стабільності та слабке зростання в Україні не слід сприймати як належне, оскільки її економіка залишається залежною від глобальних товарних ринків, а сусідні європейські країни зросли за останні два роки в середньому на 3,2% і 5,7% проти 2,4% і 2,5% в нашій країні.
Економісти попереджають, що зміна зовнішньої кон’юнктури може ускладнити обслуговування держборгу, як показує недавній досвід Аргентини та інших країн. “Залучення зовнішнього фінансування залишається критичним для того, щоб утримати економіку на плаву”, – констатується в статті.
Її автори нагадують, що поточна програма МВФ на $17,5 млрд, за якою отримано 4 з 12 запланованих траншів на $8,4 млрд, завершується в березні 2019 року якраз напередодні тривалого виборчого циклу, що складається з президентських виборів у березні наступного року і парламентських у жовтні.
“Але влада не має часу до березня наступного року, адже чималі виплати за зовнішнім боргом потрібно зробити в цьому році”, – підкреслюють автори, уточнюючи, що лише за зовнішнім боргом в цьому і наступному році доведеться заплатити $8,5 млрд (що становить майже половину валютних резервів НБУ), в тому числі майже дві третини суми – МВФ, Світовому банку та офіційним кредиторам, таким як США. Вони констатують, що без нових валютних позик резерви Нацбанку вже до кінця 2018 впадуть нижче від загальноприйнятого порогу безпеки в три місяці імпорту.
“Постійне виснаження резервів на тлі посиленої невизначеності напередодні виборів і несприятливих сезонних факторів можуть сильно підштовхнути девальваційні очікування. Тиск на національну валюту швидко зросте, створивши загрозу стрімкого знецінення гривні”, – описується можливий сценарій в статті.
Автори допускають, що Україна може опинитися на порозі дефолту. Вони пояснюють, що більшість виплат за держборгом ($2 млрд в цьому і $4,7 млрд – у наступному році) припадає на уряд, темпи бюджетних доходів якого відстають від плану, а валютні залишки на кінець першого кварталу становили лише $1,4 млрд (включаючи кошти на рахунках у державних банках), чого вистачить для дотримання графіка виплат за зовнішнім боргом лише до серпня-вересня.
У статті економісти пропонують низку заходів, за допомогою яких, на їхню думку, Україна могла б уникнути такого негативного сценарію. Серед них зняття мораторію на продаж землі, підвищення захисту майнових прав, запуск антикорупційного суду, приватизація державних підприємств, зменшення концентрації ринкової влади в окремих учасників ринку, впровадження ринків природного газу та електроенергії, підвищення адресності субсидій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас