"Халявні" гроші: де в світі громадянам платять просто так і чому українцям подібне поки не "світить" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Халявні" гроші: де в світі громадянам платять просто так і чому українцям подібне поки не "світить"

Особисті фінанси
3346
Рішення спробувати ввести у себе БОД – безумовний основний дохід, – взяли в Фінляндії, Італії, Німеччині, Канаді, Індії, Намібії та інших країнах.
Вперше експеримент здійснили в Канаді ще в 70-і роки в провінції Манітоба.
Протягом 2 років 12 тисяч жителів містечка Дофін отримували щомісячно базову суму на життя. В результаті в містечку на 8,5% скоротився рівень госпіталізації, підлітки зосередилися на школі, а матері почали більше часу приділяти дітям.
Лише 1% учасників програми перестали працювати зовсім, розраховуючи на допомогу держави.
В Індії подібний експеримент тривав півтора роки. У 20 населених пунктах підвищився рівень охорони здоров’я, освіти, люди стали економічно активними.
У Намібії регулярні безумовні виплати в розмірі 90 євро допомогли знизити рівень злочинності на 42%, а кількість людей, що живуть за межею бідності, скоротилася майже вдвічі.
З січня 2017 року по 2019 рік у Фінляндії триває експеримент. 2 тисячі фінських безробітних щомісяця отримують $600 від державної страхової компанії. Навіть якщо вони знайдуть високооплачувану роботу, виплати не припиняться.
В Італії до громадської ініціативи приєднався ціле містечко: жителі Ліворно щомісяця видають сотні місцевих безробітних по $537.
У Німеччині базовий дохід 1000 євро на місяць розігрують у лотерею. Це неурядова програма, експериментом займається компанія з краудфандингу.
Експерти стверджують, що поки Україні такий експеримент проводити рано. Зазвичай за такі виплати беруться країни з ВВП більше $30 тисяч на душу населення.
В Україні цей показник в 13 разів менший – всього $2200.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас