Максим Пархоменко: Північний потік - 2. Чому в ньому так зацікавлена Німеччина? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: Північний потік - 2. Чому в ньому так зацікавлена Німеччина?

Енергетика
2744
Північний потік – 2 давно обговорюється в нашій країні. Для деяких це додаткова можливість заробити, для інших, і зокрема для України, – це збитки.
Проект Північний потік стартував ще на початку поточного десятиліття. Займається його створенням компанія Nord Stream 2.
Юридично компанія зареєстрована в Швейцарії, її основними власником виступає Газпром. Він володіє 51% акцій. Третина компанії належить німецьким інвесторам. Інша частина – французам і голландцям.
Головна мета проекту – диверсифікація поставок газу в Німеччину і Австрію і зниження транзитних платежів країнам, через які проходить сухопутна труба – Україна, Польща, Словаччина і Чехія.
Потужність першої гілки становить близько 55 млрд кубічних метрів.
Після введення другої гілки загальний обсяг прокачування зросте в 2 рази.
Таким чином, основну вигоду від даного проекту отримає саме Німеччина.
За середніми оцінками, транзит газу через Україну і Польщу обходиться приблизно в 45 доларів за тисячу кубометрів.
За даними Газпрому, компанія експортувала торік близько 50 млрд кубометрів газу.
Північний потік дозволяє країнам економити близько 20% на транзит, що в підсумку виливається в 36 доларів.
Як результат, за найскромнішими оцінками, вартість транзиту потрібного обсягу газу в Німеччину буде на 450 млн доларів нижчою.
Також, в разі реалізації даного проекту, країна отримає більш диверсифікований ринок газу, що підвищить конкуренцію між різними енергокомпаніями Європи, Америки і Росії.
Німеччина посилається на 3 енергопакет, суть якого ґрунтується на виключенні монополістів на ринку газу і доступі виробників до споживачів.
При цьому головними противниками експорту виступають Україна і Польща, а також країни Балтії.
У разі реалізації даного проекту основний тягар збитків буде лягати саме на нас і Польщу. Польща повністю втратить свій транзитний потенціал. А Україна буде обслуговувати тільки сусідні країни – Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину.
І, якщо раніше в числі противників будівництва труби виступали Фінляндія і Данія, то з залученням їхніх фахівців до роботи ситуація може змінитися.
Так, зокрема, і сталося з Фінляндією, яка за підсумками переговорів стане виконавцем цього проекту. Вартість реалізації якого, за оцінками, становитиме близько 9,5 млрд євро.
Важливою стороною цієї гри виступають також США.
Країна експортує досить великий обсяг скрапленого газу в Європу, і вихід додаткового конкурента на цей ринок для них небажаний.
Основною вигодою російського газу є його низька ціна, яка перебиває будь-яку пропозицію американців.
Також у Європі ще не створена достатня кількість СПГ терміналів, які можуть приймати такий продукт.
Найбільша проблема в східній її частині. Так, Хорватія, Греція та Прибалтика не можуть розгорнути таку інфраструктуру через відсутність вільних потужностей для прийому даного палива.
Україна в цьому випадку досить сильно втратить після введення даного проекту і обсяг транзиту буде зменшений приблизно в 2 рази. Але при цьому він не досягне нульової позначки.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас