Банки перетворюються на компанії по роботі з заставами - Рожкова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки перетворюються на компанії по роботі з заставами - Рожкова

Казна та Політика
609
За останні дванадцять місяців обсяг стягнення інвестиційної нерухомості в банківській сфері зріс на 17,4% (+2,6 млрд грн). Про це повідомила заступник голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова.
“Протягом 2017-2018 років серед банків склалася тенденція активного стягнення і прийому на баланс заставного майна. Насправді це викликає у нас занепокоєння, оскільки банки перетворюються на компанії з управління активами. Прийнята ними на баланс нерухомість не приносить процентного доходу, дає кеш-флоу тільки після реалізації. Більше того, банки несуть витрати на управління цими об’єктами”, – зазначила Рожкова.
За даними НБУ, за останній рік найбільше застав стягнули “ВТБ Банк” (3,7 млрд грн або 35,4% від чистих активів), “Альфа-Банк” (2,1 млрд грн або 4,4%), а також “Укрсоцбанк” (1,56 млрд грн або 6,2%).
Заступник голови НБУ додала, що в цьому списку є і невеликі банки, в яких суми менші, але частка цих застав в активах дуже істотна.
Раніше Рожкова розповіла про результати реструктуризації валютних іпотек. Так, більшість українських банків вже провели реструктуризацію валютних кредитів громадян на купівлю житла, при цьому неврегульованими залишаються борги по кредитах на бізнес та інші цілі під заставу нерухомості.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас