Нейромережа навчилася розуміти, який трек стане хітом цього літа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нейромережа навчилася розуміти, який трек стане хітом цього літа

Технології&Авто
427
Математики Каліфорнійського університету в Ірвайні написали штучний інтелект RandomForest, який проаналізував понад 500 тис. пісень за останні 30 років – з 1985 по 2015 рік. Основної мети дослідження – навчити штучний інтелект писати музичні хіти, так і не було досягнуто. Робота опублікована на сайті Royal Society Open Publishing.
Незважаючи на це, нейромережа змогла передбачати, який трек стане великим хітом і почне добре продаватися. Вчені визначили риси, які об’єднують різні відомі пісні, починаючи від імені виконавця, закінчуючи жанром, студією звукозапису, а також тембром, тональністю і ритмом.
RandomForest зміг тільки за звучанням треків з точністю в 74% відсотка визначати його популярність, а коли алгоритм добирається до даних з ім’ям виконавця і лейблом, на якому той записується – точність його аналізу зростає до 84%.
Згідно з дослідженням, за останні 30 років в музиці стало менше легких мелодій, зате набагато більше – сумних треків, в якому ліричне «я» протиставляється більш позитивному «ми». При цьому лідирують в хіт-парадах саме веселі і запальні треки, яких виходить не дуже багато.
За останні 20 років у світі різко впала популярність рок-музики – на її місце прийшла електроніка з елементами ембієнту, додають дослідники.
У 2017 році інженери з Goldmund Wyldebeast & Wunderliebe представили аналогічний проект Hitwizard – штучний інтелект, який зможе передбачати хітовість того чи іншого треку. При цьому Hitwizard може зрозуміти провал пісні з точністю до 94%.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас