Євросоюз хоче зберегти ядерну угоду з Іраном - Юнкер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз хоче зберегти ядерну угоду з Іраном - Юнкер

Енергетика
85
Євросоюз хоче зберегти ядерну угоду з Іраном, яка має першорядне значення для регіонального і загального миру, заявив у середу голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер після зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем на спільній прес-конференції в Брюсселі.
“Ми хочемо зберегти життя угоди, укладеної партнерами з Іраном. Ми вважаємо, що покласти край цій угоді означало б створити серйозну загрозу миру та безпеці в цій бурхливій частині регіону”, – сказав глава Єврокомісії.
“Я б хотів, щоб сьогодні ввечері (на зустрічі лідерів ЄС в Софії – ред.) ми домовилися про спільну позицію щодо нашого спільного, консенсусного підходу, що стосується наших відносин зі Сполученими Штатами в зв’язку з відносинами з Іраном. Засоби у нас є, ми їх використовуємо”, – запевнив Ж.-К.Юнкер.
Він додав, що незважаючи на обмеженість засобів, вони будуть повністю використані Євросоюзом.
На прохання пояснити, які засоби він має на увазі, Ж.-К.Юнкер відповів, що питання буде обговорюватися ввечері європейськими керівниками за участю глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні, і він вважає недоречним передбачати, у що можуть вилитися ці дебати. Він запропонував повернутися до цього питання в четвер.
“У мене була можливість отримати детальну інформацію про підготовку заходів з боку Європейського союзу, і я можу тільки висловити побажання, щоб ці заходи могли увінчатися успіхом”, – сказав в свою чергу А.Гутерріш.
Він відмовився відповідати на запитання про можливі кроки в Раді Безпеки ООН у зв’язку з подальшим розвитком ситуації навколо Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), пояснивши, що не може передбачити ініціативи держав-членів організації.
СВПД дій був схвалений в 2015 році “шісткою” міжнародних посередників (п’ятьма постійними членами Ради безпеки ООН і Німеччиною) та Іраном.
8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід Сполучених Штатів з угоди з Іраном щодо ядерної програми і про початок процесу відновлення санкцій проти Тегерана.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас