Браконьєри за останні 10 років вивезли з України диких птахів на $2,5 мільйона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Браконьєри за останні 10 років вивезли з України диких птахів на $2,5 мільйона

Казна та Політика
281
Браконьєри з арабських країн за останні 10 років вивезли з України близько півмільйона диких співочих птахів – щигликів, синичок, чечіток, снігурів і чіжів – на загальну суму $2,5 млн.
Про це повідомив на прес-конференції заступник глави Державної екологічної інспекції Віктор Канцурак.
«За нашими даними, формування діє в Україні близько 10 років. За цей час було вивезено з України літаками близько півмільйона диких співочих птахів. Але під час вилову і транспортування гинуть десятки, тобто, насправді в Україні за 10 років було знищено кілька мільйонів диких співочих птахів. Якщо брати підрахунок тільки по вивезених, то Україні було завдано збитків в $2,5 млн. Тільки за 2017 рік з аеропорту Жуляни в Ліван і Оман було вивезено 20 партіями 20,69 тис. щигликів», – сказав Канцурак.
За його словами, птахів вивозили в такі арабські країни, як Ліван, Оман, Катар, Йорданія, Кувейт, Лівія, Об’єднані Арабські Емірати. Заступник глави Державної екологічної інспекції повідомив, що угруповання існує в Україні близько 10 років.
За його словами, на чолі угруповання стоять араби, які платять українським птахоловам по 50 грн за птаха, а в арабських країнах їх продають по $30-50 і більше.
Канцурак розповів, що птахів ловлять зграями за допомогою спеціальних сіток, які закуповують у Китаї.
Ці сітки, за його словами, в Україні заборонені.
Канцурак зазначив, що вивезення диких птахів з України – порушення і українського, і міжнародного законодавства, оскільки для вилову й вивезення диких тварин з України потрібно отримати дозвіл.
«Якщо я хочу вивезти з України щигля, по-перше, мені потрібно його спочатку зловити. Для цього я повинен отримати в Міністерстві екології дозвіл. Є постанова Кабміну від 25 січня 1996 року №123 «Про затвердження Тимчасового порядку стягнення плати за спеціальне використання диких тварин». Тут йдеться про те, скільки і яка тварина коштує. Наприклад, синичка або щиглик коштує 6 дол. Я плачу цю суму, і отримую дозвіл. Цей дозвіл показує, що я цю тварину офіційно придбав. Потім мені потрібно отримати міжнародний ветеринарний паспорт про те, що тварина нічим не хворіє», – розповів Канцурак.
При цьому він підкреслив, що Міністерство екології, яке офіційно має видавати дозвіл на вивезення птахів, ні разу за 10 років таких дозволів не видавало, про що було сказано на нараді в міністерстві.
За словами Канцурака, фітосанітарна служба не перевіряє наявність такого дозволу у людей, які приносять диких птахів з метою отримання документів на вивезення. Заступник голови Державної екологічної інспекції зазначив, що серед птахів, яких вивозять з України, є такі види, як щиглик, чечітка, чиж, синиця. Ці види, підкреслив він, заборонено відловлювати згідно зі ст. 6 Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, підписаної в 1979 році, яку Україна ратифікувала в 1996 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас