У НКРЕКП розповіли, скільки років залишилося електромережам до 100% зношеності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НКРЕКП розповіли, скільки років залишилося електромережам до 100% зношеності

Енергетика
2512
Стимулююче тарифоутворення на електроенергію запрацює за умови деполітизації питання і конкуренції. Про це заявив Дмитро Вовк, голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, якого не допустили до конкурсу на членів НКРЕКП.
RAB може запрацювати тоді, коли компанії проведуть якісні слухання, не буде політизації, і всі споживачі будуть мати вибір”, – сказав він.
За його словами, якщо нічого не робити, “тоді нас через 11 років чекає відсутність мереж, тому що зношеність дорівнюватиме 100%”.
“Або ми приймаємо рішення, даємо компаніям можливість залучати гроші, змушуємо їх бути більш ефективними”, – сказав він.
За його словами, тарифи на електроенергію зростуть не сильно.
“Так, ми будемо платити більше, але не смертельно. Якщо ми зараз платимо 0,9 грн за кВт-год і 1,6 грн за кВт-год, то поляк платить 4 грн за кВт-год, болгарин – 5 грн за кВт -год. ​​Я не кажу про Німеччину, де платять до 10 грн за кВт-год. ​​Зате вони мають нормальні умови електропостачання”, – пояснив Вовк.
Також глава регулятора роз’яснив, яким чином було визначено розмір ставки на старі і нові активи в розмірі 12,5% річних.
“Логіка комісії – ні в якому разі не конкретна цифра. На момент прийняття рішення облікова ставка НБУ була 12,5%. Комісія використовувала це значення для всіх сфер: для обленерго, “Укренерго”, сфери централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення. В Європі ставки мають не конкретне значення. Важливий підхід, принцип, який використовується”, – заявив Вовк.
“Є загальноприйнята практика – застосовувати ставку на рівні вартості капіталу. У Німеччині дешевший капітал, нижчий ризик країни, кращий інвестиційний клімат – там ставки нижчі. Може бути 4% або 5%”, – сказав глава НКРЕКП.
За словами Вовка, досвід використання різних розмірів ставок на старі і нові активи в інших країнах не був успішним.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас