Динаміка споживчих цін все ще викликає занепокоєння - Данилишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Динаміка споживчих цін все ще викликає занепокоєння - Данилишин

Казна та Політика
646
Голова ради Національного банку Богдан Данилишин зазначає, що заходи впливу Нацбанку на інфляцію не повною мірою дають позитивний ефект.
Про це він повідомив в соціальній мережі Facebook.
“Загальна ситуація з динамікою споживчих цін в Україні протягом чотирьох місяців 2018 року ще викликає занепокоєння (навіть незважаючи на те, що базова інфляція в квітні істотно зменшилася в порівнянні з березнем – 0,6% проти 1,4%). Заходи впливу на інфляцію, до яких вдається правління НБУ (зміна облікової ставки), поки не повною мірою дають позитивний ефект”, – написав Данилишин.
За даними голови ради НБУ, причини цього полягають як у факторах, які перебувають в межах компетенції НБУ, так і за межами компетенції Нацбанку.
Зокрема, варто відзначити такі фактори, що викликають високу споживчу інфляцію: високий рівень монополізації економіки, що не сприяє ціновій стабілізації внаслідок низької конкуренції; імпортована інфляція (передусім внаслідок зростання світових цін на нафту); продовження перенесення ефекту підвищення облікової ставки на споживчі ціни (через підвищення вартості кредитування, яке пов’язане зі збільшенням облікової ставки); зростання виробничих витрат – незважаючи на те, що в квітні ціни виробників промислової продукції не змінилися, за січень-квітень 2018 року вони підвищилися на 5,9%.
Серед основних факторів немонетарного характеру, які можуть негативно вплинути на інфляцію в травні, Данилишин відзначає такі: ймовірність продовження зростання світових цін на нафту через загострення ситуації на Близькому Сході; можливість подальшого скорочення обсягів виробництва в тваринництві; підвищення в середньому на 12% вартості залізничних квитків; підвищення вартості послуг зв’язку.

Довідка Finance.ua:

  • У квітні 2018 року споживчі ціни підвищилися на 0,8%.
  • У січні-квітні інфляція склала 4,4%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас