Євроінтеграція української торгівлі гальмує розширення експортних ринків - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євроінтеграція української торгівлі гальмує розширення експортних ринків - НБУ

Казна та Політика
414
Опанування нових ринків українськими експортерами стримується тривалим і капіталоємним процесом приведення української продукції у відповідність до європейських стандартів.
Про це йдеться в огляді НБУ.
У 2017 році економічні відносини України з Європою суттево зміцнилися, значною мірою за рахунок експорту. Після багаторічної перерви Європа знову стала основним торговельним партнером України.
“Незважаючи на позитивні зрушення, в товарній торгівлі України та Європи зберігається сталий дефіцит через високу частку в імпорті товарів з високою доданою вартістю”, – додає Нацбанк.
За підсумками 2017 року експорт товарів в європейські країни збільшився на 31% до $14,4 млрд, а його обсяги перевищили рівень докризового 2013 року. Частка Європи в експорті сягнула 36% та була найвищою з 2004 року. Значний приріст експорту до Європи у 2017 році був забезпечений як фізичними обсягами, так і сприятливими цінами.
НБУ додає, що, хоча українські компанії нарощували поставки в Європу насамперед вже традиційного асортименту сировинних товарів (зернових, олійних, металів та руд), вони водночас продовжували опановувати та нові товарні ринки. Про це свідчило стрімке зростання індексів проникнення майже за всіма товарними групами, зокрема продовольчих товарів, продукції машинобудування, промислових виробів (індекси проникнення показують співвідношення кількості країн, в які експортуються окремі вітчизняні товари, до кількості усіх країн, що ці товари імпортують).
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас