Український фермер втрачає 1000 доларів з гектара через мораторій - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український фермер втрачає 1000 доларів з гектара через мораторій - експерт

Аграрний ринок
1272
Відсутність гарантій власності для фермерів призводить до того, що вони відмовляються вкладати в багаторічні культури з більшою доданою вартістю.
Про це пише консультант Світового банку Денис Нізалов.
Він зазначає, що в сільському господарстві переважають однорічні культури: соняшник чи ріпак, які найбільше виснажують землю.
Експерт вважає, що саме через мораторій, який діє в Україні з 2002 року, фермери відмовляються від довгострокових інвестицій, адже побоюються, що з ними не продовжать договору оренди.
“1000 доларів з гектара втрачає фермер, який вирощує однорічні культури, а з 2002 по 2012 рік Україна втратила до 43 тис. га багаторічних культур. Як наслідок, ми не маємо довгострокових інвестицій у сільськогосподарське виробництво, ні в сфері послуг, ні в місцеву інфраструктуру”, – зазначає він.
“Тому працівники з села емігрують у пошуках роботи, тому щороку з карти України зникає близько 30 сіл”, – пояснює експерт Світового банку.
За його словами, більше робочих місць на селі створюють галузі, які потребують довгострокових інвестицій і тривалої окупності: садівництво, ягідництво, тваринництво.
“Наприклад, в агрохолдингу, що займається рослинництвом, на 1000 га землі зайнято 7 осіб, тоді як у тваринництві на 100 га зайнято близько 100 осіб”, – зазначає він.
Як повідомлялося, 7 грудня 2018 року за продовження мораторію проголосували 236 депутатів.
Нагадаємо, Кабінет Міністрів спочатку очікував прийняття законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до кінця грудня 2016 року.
Замість цього Верховна Рада наприкінці жовтня продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, запроваджений у 2002 році, до 2018 року.
Однак земельна реформа є важливою умовою програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас