Гаазький арбітраж виніс рішення за позовом "Еверест Істейт" і екс-глави ПриватБанку до РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гаазький арбітраж виніс рішення за позовом "Еверест Істейт" і екс-глави ПриватБанку до РФ

Фондовий ринок
1233
Міжнародний арбітражний суд в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) 23 березня, проконсультувавшись зі сторонами, оголосив про завершення слухання справи, розпочатої за позовом ТОВ “Еверест Істейт” (Київ), голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і ще 17 інших компаній до Російської Федерації.
“2 травня 2018 року, порадившись, склад арбітражу виніс одноголосне рішення (Award on the Merits), що стосується питань відповідальності та збитків”, – йдеться в релізі арбітражу, датованому 9 травня.
Водночас будь-які інші деталі цього рішення відсутні.
Суд нагадує, що після проведення слухання по суті цього спору з 5 по 6 жовтня 2017 року склад арбітражу запросив сторони надати додаткові письмові пояснення до 11 грудня 2017 року. 11 листопада 2017 року склад арбітражу поставив сторонам додаткові запитання щодо оцінки завданих позивачам збитків і запросив сторони відповісти на ці запитання в додаткових письмових поясненнях. 11 грудня 2017 року позивачі надали свої пояснення разом з додатковим звітом про оцінку. РФ не надала жодних пояснень, зазначається в релізі.
У статті регламенту UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law) 1976 року, на яку посилається арбітраж, йдеться, що суд може поставити перед сторонами запитання, чи є у них ще якісь докази або заяви або свідки для заслухання, і за відсутності таких може оголосити про завершення слухання справи.
Згідно з регламентом, арбітражне рішення викладається в письмовій формі і є остаточним і обов’язковим для сторін. Сторони зобов’язуються виконувати арбітражне рішення без зволікання.
Згідно з регламентом, арбітражне рішення може бути опубліковано тільки за згодою обох сторін. Крім того арбітражний суд вказує мотиви, на яких ґрунтується його рішення, за винятком випадків, коли сторони погодилися, що арбітражне рішення не повинно бути мотивовано.
Згідно з регламентом, протягом 30 днів після отримання рішення будь-яка із сторін, повідомивши іншу, може просити арбітражний суд дати тлумачення рішення, на яке відводиться 45 днів після отримання відповідного прохання.
Крім того, протягом 30 днів після отримання рішення кожна зі сторін, повідомивши іншу, може просити арбітражний суд виправити будь-яку допущену в рішенні помилку в розрахунках, описку чи друкарську помилку, або будь-яку іншу помилку аналогічного характеру.
Як повідомлялося, вказаний вище розгляд було ініційовано позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 р. про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) і відповідно до регламенту UNCITRAL.
Позивачі стверджують, що РФ порушила свої зобов’язання тим, що з серпня 2014 року вдалася до заходів, які завадили їхнім інвестиціям у розташовані в Криму об’єкти нерухомості, що, в кінцевому рахунку, призвело до експропріації цих інвестицій. Склад арбітражу було затверджено 27 жовтня 2015 року. Його членами є доктор права Андрес Ріго Суреда (голова складу арбітражу), професор В.Майкл Різман (призначений позивачами) та професор, доктор права Рольф Кніпер (призначений компетентним органом, Майклом Хвонг, замість відповідача).
Серед позивачів, зокрема, компанії “Аеробуд”, “Крим Девелопмент”, “Нива-тур”, “УБК-Інвест”, “Едельвейс-2000”, ПП “Планета”, “Приватофіс”, “Приватленд”, “Дан-Панорама”, “Санаторій Енергетик “, КУА “Фінансовий капітал” і КУА “Фінансовий вектор”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас