В Університеті Торонто створили портативний 3D-принтер для друку шкірного покриву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Університеті Торонто створили портативний 3D-принтер для друку шкірного покриву

Технології&Авто
282
3D-друк належно вважається простим і ефективним рішенням для спрощення техпроцесу при виготовленні комплектуючих, що використовуються в найрізноманітніших сферах діяльності. Універсальність сучасних принтерів для тривимірного друку дозволяє за їх допомогою зводити будинки, створювати компоненти для автомобілів та інших транспортних засобів, що перевершують традиційні аналоги, знайти застосування у важкій промисловості.
Не менш затребуваними такі системи виявилися і в медицині. Досить згадати ергономічні протези і виконані з урахуванням індивідуальних фізіологічних особливостей пацієнта і складності його перелому шини з полімерних матеріалів.
Цього разу зробити з 3D-принтера підручний засіб для загоєння глибоких ран мають намір вчені з Університету Торонто. Показаний ними в 2014 році пристрій для шкірного трансплантата, що представляє собою певну подобу принтера для друку шкірного покриву, був неабияк модифікований і набув вигляду портативного приладу. Він призначений для швидкого відновлення пошкоджених ділянок шкіри шляхом нанесення на уражені зони штучного покриву. Пристрій дозволить самостійно обробити рани у вигляді порізів або опіків з пошкодженням аж до гіподермісу (підшкірна основа), не вдаючись до послуг кваліфікованого медичного персоналу.
Портативний 3D-принтер масою менше ніж 1 кг, що нагадує зовні і за принципом функціонування маркувальний етикет-пістолет, впорається з поставленим завданням приблизно за дві хвилини. Точний час операції буде залежати від розмірів пошкоджень шкірного покриву. Пристрій не вимагає зразка епідермісу пацієнта, оскільки для формування шарів тканини канадськими фахівцями використовується так зване «біочорнило». Цей матеріал потрапляє на шкіру у вигляді смужок, які схожі на лейкопластир, але відрізняються від нього в’язкістю через присутність в складі альгінової кислоти. В основі штучної шкіри лежать живі клітини в сукупності з колагеном і фібрином.
На даному етапі ручний 3D-принтер був успішно протестований на тваринах: в ролі піддослідних виступили спочатку щури, а потім свині. Наступним етапом значаться клінічні випробування за участю людини.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас