АМКУ погодив законопроект про особливості оподаткування тютюнових виробів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ погодив законопроект про особливості оподаткування тютюнових виробів

Казна та Політика
254
Антимонопольний комітет України погодив законопроект про особливості оподаткування тютюнових виробів. Законопроект, розроблений робочою групою з залученням всіх українських виробників, ускладнить фейкове ціноутворення – продаж сигарет за цінами явно нижчими, ніж обов’язкові податки і порогова собівартість. Законопроект передбачає збільшення податкового тягаря для таких сигарет.
Ухвалення законопроекту дозволить гарантувати досягнення акцизних нормативів ЄС в 2025 році. Разом з тим, Антимонопольний комітет висловив стурбованість можливим звуженням конкуренції в нижньому ціновому сегменті тютюнових виробів. Хоча зауваження Комітету не підкріплені жодними розрахунками, кожен виробник і імпортер України пропонує тютюнові вироби в нижній ціновій категорії. А отже, конкуренція посилиться. Інсайдери ринку вказують, що понад 50% сигарет на ринку коштують менше 1 євро. Така ситуація непокоїть громадських активістів у боротьбі з курінням.
За словами екс-міністра охорони здоров’я Олега Мусія, чим менш доступними будуть сигарети для дітей і підлітків – тим менше вони будуть палити, і тим більше буде знижуватися рівень куріння в Україні в майбутньому. У свою чергу експерт з боротьби з курінням, співробітник Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві охорони здоров’я Костянтин Красовський упевнений: Україна повинна боротися зі заниженням цін на сигарети окремими тютюновими компаніями. І фіскальний механізм може в цьому допомогти. За словами економістів, законопроект може мати позитивний вплив і на доходи державного бюджету України.
Так, за розрахунками доктора економічних наук Михайла Міненка, якби фіскальний механізм уже діяв в Україні, він з початку року вже приніс би в держбюджет додатково близько 2 млрд. грн. За інформацією голови Державної регуляторної служби Ксенії Ляпіної, заявлений мінімальний коефіцієнт фіскального механізму – 1,65 – став компромісом між виробниками дорогої і дешевої тютюнової продукції. Водночас, в Асоціації «Укртютюн», яка об’єднує найбільших виробників тютюнових виробів України, нагадали, що тютюнова галузь є одним з найбільших платників податків та інвесторів України, і закликали не протиставляти «національних» і «міжнародних» виробників в Україні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас