Лікарям "первинки" рекомендовано підписувати декларації з іншими фахівцями як звичайним пацієнтам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лікарям "первинки" рекомендовано підписувати декларації з іншими фахівцями як звичайним пацієнтам

Світ
543
Міністерство охорони здоров’я України рекомендувало лікарям первинної медичної допомоги підписувати декларації як пацієнтам з іншими фахівцями “первинки” для отримання якісних медпослуг в повному обсязі.
“Лікар не зможе повноцінно обстежити сам себе, наприклад, оглянути вухо (видалити чужорідне тіло) або очне дно, повноцінно надати невідкладну допомогу або вести власну вагітність, перебуваючи у декретній відпустці”, – підкреслили у відомстві.
Крім того, коментуючи особливості підписання декларацій, у відомстві зазначили, що підписати декларацію за дитину, що проживає в державній установі, може адміністрація.
Як повідомлялося, Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала у другому читанні і в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема, змінам у системі фінансування медичних послуг.
Новий механізм фінансування передбачає запровадження принципу “гроші йдуть за пацієнтом”, згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларації. За оцінками МОЗ, створення конкуренції між медичними установами, а також лікарями, дозволить поліпшити якість медичних послуг і значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.
Згідно з наказом МОЗ №504 від 19 березня 2018 року “Про затвердження порядку надання первинної медичної допомоги”, в перелік медпослуг входять діагностика і лікування найпоширеніших захворювань, травм, отруєнь, патологічних станів, діагностичний нагляд за пацієнтами з хронічними захворюваннями, включаючи діагностичні і лікувальні втручання, спостереження за не ускладненою вагітністю. В деяких випадках лікар первинної медичної допомоги може надавати невідкладну допомогу при фізичному або психічному розладі здоров’я пацієнта.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас