Перші виплати за ВВП-варантами очікуються не раніше 2022 р - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перші виплати за ВВП-варантами очікуються не раніше 2022 р - експерти

Казна та Політика
307
Номінальний ВВП України, найбільш ймовірно, до кінця 2019 року перевищить передбачене за державними варантами (ВВП-варанти) граничне значення в $125 млрд, в одночас перші виплати за цінними паперами навряд чи почнуться раніше 2022 року, прогнозують опитані агентством “Інтерфакс-Україна” інвестиційні експерти.
За оцінками головного економіста інвесткомпанії “Драгон Капітал” Олени Бєлан, номінальний ВВП в 2019 році може скласти $134 млрд.
Експерт зазначає, що основними драйверами зростання номінального ВВП в 2017 році були високе зростання цін на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також зростання зарплат в держсекторі на тлі підвищення мінімальної заробітної плати.
“У цьому і наступному році вплив цих факторів трохи ослабне через очікуване уповільнення зростання цін на основні експортні товари на зовнішніх ринках, посилення монетарної політики Нацбанку і менш стрімке збільшення зарплат у державному секторі. Проте, зростання дефлятора ВВП в поточному році буде залишатися двозначним, відповідно, при відносно стабільному середньорічному курсі гривні номінальний ВВП ще до кінця року перевищить граничне значення і складе $128 млрд, а в наступному досягне рівня 2014 року – $134 млрд”, – вважає Є. Бєлан.
Схожих оцінок дотримується головний економіст Альфа-банку (Україна) Олексій Блінов, який відзначає, що основний приріст номінального ВВП в останні роки був обумовлений інфляційними процесами. При цьому експерт відзначає, що індекс споживчих цін (ІСЦ), незважаючи на свою простоту і доступність, не є універсальним показником інфляційних процесів в економіці.
“Номінальний ВВП отримав інфляційний приріст, в тому числі за рахунок зростання цін на товари українського експорту, який врахований в номінальних обсягах і дефляторі ВВП, але безпосередньо практично не відображається в динаміці показника ІСЦ”, – пояснив О. Блінов.
За його оцінками, зростання номінального ВВП в 2018 році знову істотно перевищить зростання реального ВВП: 20% проти 3,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас