Софія Кикіш: як не втратити бізнес при розлученні? Особливості укладення шлюбного договору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Софія Кикіш: як не втратити бізнес при розлученні? Особливості укладення шлюбного договору

Особисті фінанси
816
З кожним роком більш сучасними та прогресивнішими стають погляди суспільства на інститут сім’ї та шлюбу. Зокрема, збільшується і кількість випадків, в яких подружжя вирішує врегулювати усі можливі спори шляхом укладення шлюбного договору (контракту), в якому визначити майнові права кожного з них щодо нерухомості, транспортних засобів та корпоративних прав.
За даними Міністерства юстиції України, за останнє десятиріччя кількість укладених шлюбних договорів зросла втричі. Проте, відсоткове співвідношення письмового врегулювання майнових прав порівняно з кількістю зареєстрованих шлюбів в Україні залишається на низькому рівні та складає близько 1 %.
Серед осіб, які все-таки укладають шлюбний контракт, найчастіше зустрічаються іноземці та особи, в розпорядженні яких знаходиться значна кількість об’єктів нерухомості, або ж у яких наявний власний бізнес.
Чому саме бізнесмену рекомендоване укладення шлюбного контракту?
Корпоративні права, тобто наявність у особи частки (акцій) в статутному капіталі товариства з можливістю отримання прибутку (дивідендів), за своєю суттю є майновими правами.
Разом з тим, згідно судової практики, що склалася на сьогоднішній день, корпоративні права є суб’єктивними правами одного з подружжя, а внесок до статутного капіталу товариства – власністю самого товариства, а тому на нього не розповсюджується режим спільної сумісної власності подружжя.
При цьому, якщо все-таки виникне питання щодо поділу майна, той з подружжя, на кого не зареєстрована частка в товаристві, набуває права вимоги виплати йому половини вартості частки.
Враховуючи неоднозначність положень, що регулюють віднесення корпоративних прав до спільної сумісної власності подружжя, а також з метою уникнення численних та довготривалий судових процесів щодо компенсації вартості частини бізнесу, саме власникам часток в підприємствах рекомендовано укладення шлюбного контракту, який зможе мінімізувати фінансові ризики бізнесмена при розлученні.
Які ж умови необхідно передбачити в шлюбному контракті?
Для особи, яка прагне вберегти власний бізнес від поділу після розлучення, окрім власне факту укладення шлюбного договору, необхідним є дотримання наступних умов:
1) реєстрацію права власності на нерухоме майно, а також оформлення частки в статутному капіталі товариства слід здійснювати виключно на власне ім’я, а не на ім’я іншого з подружжя;
2) передбачити у шлюбному контракті, що все майно та майнові права, які були придбані чи іншим чином набуті у власність одним з подружжя до, під час та після шлюбу належать йому на праві особистої приватної власності та поділу під час розлучення не підлягають;
3) зазначити у шлюбному договорі, що після розлучення один з подружжя не вимагатиме відшкодування вартості частки в статутному капіталі товариства, учасником якого є інший з подружжя;
4) щоб зменшити вірогідність накладення арештів на прибутки, отримані від господарської діяльності товариства, в шлюбному контракті потрібно передбачити положення щодо того, що один з подружжя не відповідає за зобов’язаннями іншого, зокрема, які виникають на підставі договору позики, кредиту, іпотеки та поруки.
З метою уникнення поділу бізнесу навіть при наявності шлюбного контракту, варто приділити увагу також і положенням, які можуть призвести до визнання його недійсним.
Як мінімізувати ризики визнання шлюбного контракту недійсним?
По-перше, згідно чинного в Україні законодавства, в шлюбному договорі сторони мають право врегулювати виключно майнові відносини, права та обов’язки.
Таким чином, у разі, якщо в договорі визначатимуться особисті права та обов’язки подружжя, що не пов’язані з володінням, користуванням чи розпорядженням майном (наприклад, щодо обов’язку прибирання у квартирі чи готування їжі) – це буде підставою для визнання його недійсним.
По-друге, шлюбний договір не може ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище. Хоча це поняття є суто оціночним, проте можна з впевненістю стверджувати, що положення шлюбного контракту, які передбачають, що інший з подружжя не має права на відшкодування вартості частки чоловіка/дружини, незважаючи на те, що вона придбавалася за спільні кошти, при цьому не надання статусу спільної сумісної чи особистої приватної власності також і іншому майну, в придбанні якого особа брала участь, безумовно, будуть розцінені судом як «надзвичайно невигідне матеріальне становище» та призведуть до недійсності договору. Також шлюбним договором не може бути обмежений обсяг прав дитини.
По-третє, шлюбний контракт не є правовстановлюючим документом, а тому на його підставі не може передаватися у власність нерухоме майно, право на яке підлягає державній реєстрації.
Тобто в шлюбному договорі можливо визначити правовий режим майна, а саме належить воно на праві спільної сумісної власності подружжю, чи є особистою приватною власністю одного з них.
При цьому посилання в шлюбному договорі на те, що, наприклад, ½ будинку, який зареєстрований на дружину, після розлучення переходить у власність чоловіка, може бути підставою для визнання контракту недійсним.
По-четверте, шлюбний контракт підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню, а тому у випадку, якщо домовленості сторін будуть оформлені в простій письмовій формі, вони не матимуть юридичної сили. Такі ж правила застосовуються для внесення змін чи відмови від договору.
Необхідно пам’ятати, що у разі визнання шлюбного договору недійсним подружжя керуватиметься загальними нормами сімейного законодавства, а тому майно, придбане у шлюбі, підлягатиме поділу навпіл, а той з подружжя, хто є учасником товариства, буде зобов’язаний компенсувати іншому половину свого внеску.
Таким чином, для сучасної особи, яка має на меті зберегти власний бізнес, незважаючи на життєві обставини, важливим є укладення шлюбного договору з дотриманням зазначених вимог.
При цьому наявність шлюбного контракту не тільки захистить майнові права та інтереси бізнесмена, а й сприятиме побудові стійкого та стабільного сімейного життя з високим рівнем відповідальності кожного з подружжя.
Софія Кикіш, юрист Правової Групи «Побережнюк і партнери»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас