Кількість частинок пластику в льодах Арктики виявилася в тисячу разів більшою, ніж вважали екологи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кількість частинок пластику в льодах Арктики виявилася в тисячу разів більшою, ніж вважали екологи

Світ
639
В одному кубометрі льоду з Арктики міститься до декількох мільйонів мікрочастинок пластику, що в тисячу разів більше, ніж знайшли вчені під час попереднього аналогічного експерименту в 2014 році. Про це йдеться в роботі дослідників, опублікованій в Nature Communications.
У новій роботі групи вчених Інституту полярних і морських досліджень імені Альфреда Вегенера під керівництвом професора Ілки Пеекен йдеться, що величезна кількість мікрочастинок пластику – розміром менше 5 міліметрів – накопичується в арктичному льоду і в майбутньому він може стати черговим джерелом поширення пластику в світовому океані.
Вчені за допомогою нових технологій сканування вивчили склад крижаних пластів, які були взяті в декількох точках Північного Льодовитого океану з 2005 по 2015 рік. Новий метод вперше дозволив максимально детально вивчити лід. З’ясувалося, що в різних ділянках океану кількість пластикових мікрочастинок на кубічний метр варіюється від 1 до 12 млн штук – це приблизно в тисячу разів більше, ніж знайшли вчені під час попередніх експериментів.
Більшість знайдених мікрочастинок пластику мали розмір менше 11 мікрометрів, тобто їх практично не видно людині. Всього в арктичному льоду були знайдені 17 видів пластику. Найбільше виявилося частинок масляного лаку, поліетилену, етиленвінілацетату і ацетилцелюлози.
Щооку в світовий океан викидається 8 мільйонів тонн пластику. Існує кілька проектів з очищення світового океану від сміття. Один з них – компанія The Ocean Cleanup хоче встановити плавучі бар’єри для збору сміття, які за п’ять років очистять до 50% так званої великої тихоокеанської сміттєвої плями. Вона знаходиться між Гаваями і Каліфорнією, це область, де пластикове сміття накопичується через вітри і океанські течії.
При цьому практично немає проектів, які б займалися реальними розробками в сфері знищення мікропластику, який опинився в світовому океані.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас