Справедливу оцінку вартості акцій при squeeze-out може визначити тільки суд, - НКЦПФР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справедливу оцінку вартості акцій при squeeze-out може визначити тільки суд, - НКЦПФР

Фондовий ринок
238
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зазначає, що справедливу оцінку вартості акцій при squeeze-out (зобов’язання міноритарних акціонерів продавати акції на користь власника 95% на його вимогу) може визначити тільки суд.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби комісії.
Закон України про підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах від 23 березня 2017 року №1983-VIII закрив прогалину в чинному законодавстві і ввів обов’язковий продаж акцій на вимогу особи або осіб, що є власником домінуючого контрольного пакета в розмірі 95% (squeeze-out).
Згаданий закон визначив ціною обов’язкового продажу акцій найбільшу з наступних оцінок: найвища ціна акції, за якою заявник вимоги купував акції товариства протягом останніх 12 місяців; середній біржовий курс акцій на відповідній фондовій біржі, розрахований за останні 3 місяці їх обігу; і ринкова вартість акцій товариства, що визначена суб’єктом оціночної діяльності станом на день, що передує даті висунення заявником вимоги домінуючого пакета акцій.
Комісія констатує, що з моменту набрання чинності закону обов’язковий продаж акцій було оголошено більш ніж в 50 акціонерних товариствах як публічних, так і тих, які змінили тип товариства на приватне.
Окремі випадки обов’язкового продажу акцій набули популярності з двох причин – невдоволення міноритарних акціонерів обраним способом оцінки вартості акцій або незадоволення результатом оцінки, тобто безпосередньо вартістю акцій.
НКЦПФР зазначає, що до повноважень регулятора належить перевірка дотримання вимог законодавства при виборі способу оцінки вартості акцій, а не рецензування безпосередньо результатів оцінки акцій.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас