Ядерні відходи в Україні: керівник ЧАЕС розповів про проблемну ситуацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ядерні відходи в Україні: керівник ЧАЕС розповів про проблемну ситуацію

Казна та Політика
804
Проектний термін експлуатації сховища відпрацьованого ядерного палива №2 (СВЯП-2), яке будується неподалік від ЧАЕС, становить сто років. Тобто, це тимчасове рішення, як і централізоване сховище для відходів (ЦСВЯП) з трьох українських АЕС, будівництво якого почалося в зоні відчуження. Про це в інтерв’ю Deutsche Welle розповів в. о. гендиректора Чорнобильської АЕС Валерій Сейдей, пише Сьогодні.
“Мені б хотілося знати, що буде навіть не те що через сто, а хоча б через п’ятдесят років. Чому термін експлуатації становить сто років? Тому що, наприклад, щодо об’єкту “Укриття” цілком може бути ухвалено рішення, що зберігання високоактивних і довгоіснуючих відходів повинно здійснюватися в глибоких геологічних формаціях. В Україні поки що такого сховища немає і раніше 2050-го року його створено не буде. Тобто час експлуатації нового безпечного конфайнмента повинен бути достатнім для повного завершення робіт з перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему”, – пояснив Сейдей.
“Відпрацьоване ядерне паливо, яке буде зберігатися в цьому сховищі – високоактивні відходи, їх хоронити поки що нема де. Крім того, відпрацьоване паливо часто розглядається як цінний ресурсний матеріал. Зараз немає технологій, щоб видобувати і використовувати ті елементи, які в ньому містяться, але в майбутньому такі технології, цілком можливо, і навіть напевно, будуть створені”, – розповів Сейдей.
Він нагадав, що високоактивні і довгоіснуючі радіоактивні відходи відповідно до українського законодавства повинні захоронювати в глибоких геологічних формаціях.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас