Нацбанк розповів про свої плани щодо купівлі валюти на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк розповів про свої плани щодо купівлі валюти на міжбанку

Валюта
2784
Національний банк у 2-му кварталі має намір купувати до 10 млн доларів щодня на міжбанківському валютному ринку для нарощування міжнародних резервів.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.
“З метою підвищення прозорості монетарної політики в частині проведення інтервенцій на валютному ринку Національний банк починає щоквартальне оголошення обсягу інтервенцій з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів України”, – зазначено в ньому.
На 2-й квартал 2018 року такий обсяг встановлено у розмірі 10 млн доларів на день.
Регулятор відзначає, що купівля такого обсягу валюти не буде істотно впливати на ситуацію на міжбанківському ринку.
Водночас залежно від ситуації на ринку інтервенцій з купівлі можуть бути менше або взагалі не відбуватися.
При цьому обсяги купівлі протягом дня можуть перевищувати оголошений обсяг, проте такі інтервенції проводитимуться для виконання інших завдань, передбачених стратегією валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки, зокрема для згладжування функціонування валютного ринку.
Як і раніше Національний банк при проведенні інтервенцій буде мінімізувати власний вплив на процес ціноутворення на валютному ринку.
По-перше, оголошений обсяг інтервенцій для поповнення міжнародних резервів буде незначним в порівнянні з загальним обсягом операцій на міжбанківському ринку; по-друге, пріоритет буде надаватися тим форм інтервенцій, за яких НБУ не пропонує, а приймає запропоновану іншими учасниками валютного ринку ціну.
Такими формами інтервенцій, де Національний банк виступає “прайс-тейкером”, є валютний аукціон і інтервенція за запитом найкращого курсу.
Підкреслюється, що такий підхід відповідає оновленій стратегії валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки.
Також регулятор повідомляє, що встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу.
При цьому режимі НБУ не має наміру підтримувати певне значення обмінного курсу, а наявність регулятора на валютному ринку визначається завданнями щодо накопичення міжнародних резервів, згладжування функціонування валютного ринку та підтримання трансмісії ключової процентної ставки.
У 2017 році Національний банк купив на аукціонах 2,271 млрд доларів, продав – 1,009 млрд доларів.
У 2017 чиста купівля НБУ інвалюти на міжбанку становила 1,3 млрд доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас